Nekategorizirano

V Grčiji policijska ura med polnočjo in 5 uro zjutraj. Milijonski Solun popolnoma zaprt za 14 dni.

Grčija bo uvedla dvotedensko blokado v regijah Soluna in Serresa na severu, da bi preprečila ponovni ponovni razvoj primerov Covid-19, je v ponedeljek dejal vladni tiskovni predstavnik Stelios Petsas. Ukrepi bodo začeli veljati jutri, 3. novembra. Občani bodo morali o odhodu od doma obvestiti oblasti s pošiljanjem SMS-a.

Policijska ura bo veljala od 21. do 5. ure zjutraj, v tem obdobju pa bo dovoljen odhod le zaradi zdravstvenih razlogov ali nujne potrebe po delu. Vsi domači in mednarodni leti bodo začasno ustavljeni.

Grčija je v nedeljo zabeležila 1.678 novih okužb, s čimer je skupno število primerov v državi do zdaj od februarja znašalo 40.929. Država je zabeležila 635 smrtnih primerov.

Ogroženost je velika,  ni pa enako povsod po državi.  Gostinski objekti, kavarne, fitnes centri, muzeji, gledališča bodo od danes zaprti v 27 regijah v Grčiji, ki so v t.i. rdečo cono, v celotni državi pa začne veljati policijska ura, torej policijska ura od polnoči do 5. ure zjutraj, menijo nekatere agenciji iz bližnje grške okolice.

Grčija oziroma njeno ozemlje,  ki je  zajeto v 74 regijah,  je razdeljenih na dve coni: cono A-rumeno in cono B-rdeče.

V prvi, ki je “pod nadzorom” oziroma so obvladljive razmere, je 47 regij, preostalih 27 pa je v rdečih številkah, torej “s povečano nevarnostjo”, vključno s skoraj vso severno Grčijo in Atenami.

Severni del Grčije  oziroma Osrednja Makedonija in Solun v popolnem »lockdownu«

Ukrepi, ki bodo veljali za celo državo, so: obvezna maska ​​tako znotraj kot zunaj; policijska ura od polnoči do 5. ure zjutraj; obvezno vsaj 50 odstotkov dela od doma v javnem in zasebnem sektorju; obvezna spletna predavanja za študente in prepoved druženja. Trgovine na drobno in z živili, trgi, frizerji, hoteli in šole so po vsej Grčiji odprti in nobeno gibanje med regijami ni prepovedano.

V regijah v rdeči fazi so gostinski objekti, kavarne, bari zaprti, razen “dostave” in “odvoza”, muzeji, gledališča, kinodvorane, prepovedane so vse vrste shodov, konference so prepovedane, samo posamezniki športi in tekmovanja samo v prvih ligah v nogometu in košarki, pa tudi udeležba ekip na evropskih tekmovanjih.

Prevozna  sredstva, v vseh delih države bodo obratovala s 65 odstotki zmogljivosti, v rdečem pasu pa je v osebnem avtomobilu dovoljeno do tri osebe (brez družin), za taksije pa le en potnik.

Cerkve in verski objekti v rdeči coni bodo še naprej odprti, največ devet oseb pa bo smelo opravljati liturgijo ali obrede in obrede.

Nove ukrepe, ki bodo v veljavi  mesec dni, je v televizijskem nagovoru državljanom v soboto napovedal grški premier Kyriakos Mitsotakis in poudaril, da ne gre za “popolno zamrznitev vsakdanjega življenja”. Hkrati je ponovil, da je “popolna zapora zadnji korak, ki bo vplival na gospodarstvo in družbo.”

Od začetka epidemije v Grčiji je bilo registriranih 40.929 primerov Covid-19 in umrlo 635 ljudi.

Uspešno in množično sankcioniranje kršiteljev omejitev ki so v veljavi

Da pa vse to kar uvajajo ali je že v veljavi ni kar tako kot si mi predstavljamo,  je dokaz oziroma poročilo grške policije, ki  nadaljuje s svojimi inšpekcijskimi pregledi, da bi preverila skladnost z omejitvami, ki so bile uvedene za zajezitev širjenja korona virusa, njeni policisti pa so v nedeljo opravili 51.650 pregledov.

Policisti bi naj v nedeljo med 12.30 in 5. uro zjutraj registrirali 1.202 kršitev pravil, ki določajo obvezno uporabo obraznih mask na javnih površinah, in 278 kršitev javne policijske ure.

Od kršitev obrazne maske je bilo največ  509 kršitev v Atiki(polotok kamor sodi tudi  grško glavno mesto), 172 v osrednji Makedoniji in 128 v Solunu, medtem ko je bilo 168 od 278 kršitev nočne policijske ure na širšem območju Aten, še 33 v osrednji Makedoniji in še 21 v Solunu.

Osemnajst ljudi je bilo aretiranih zaradi kršitve pravil v zvezi s poslovanjem podjetij, na primer dovoljevanja prenatrpanosti, petim podjetjem pa je bilo naloženo zapiranje – dve v Atiki in tri v osrednji Makedoniji.

Še tri podjetja so bila kaznovana s po 10.000 evri in tri dni prisiljena zapreti zaradi obratovanja lokalov in restavracij po 12.30.

ELAS(državna policija) je okrepil inšpekcijske preglede v Atiki, severni Grčiji in drugih delih države, kjer se je virus  oziroma število okuženih v zadnjih tednih  v velikem porastu,menijo v spletni Kathemerini.

V  Grčiji se zavedajo da v primeru dolgoročne omejitve ali bog ne daj kompletno zapiranje  države in vseh tokov za zamejitev posledic korona virusa, lahko  pripelje do sesutja gospodarstva in še hujše, trše in  zelo mukotrpno postavljanje nazaj v funkcijo, vsega na čem je temeljila grška država. Kot sami pravijo, boljše omejitev ki jo lahko prenesemo kot uničenje celotne države, ki ga ne bomo mogli prenesti in preživeti.

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč