Nekategorizirano

V Gorenju vzpostavljajo globalni razvojni center za kuhalne in pomivalne aparate-novo upanje ali taktično izogibališče

Kako lepo kupiti »njivo« na tujem in potem začeti iz nule. Prejšnjo morebitno podjetje pa zgublja na identiteti in prepoznavnosti. Upajmo da to ni primer z Hisense-jem ob nakupu Gorenja!?

Kot se je  dalo izvedeti,  bi naj družba Hisense Gorenje v Velenju od junija 2020 naprej vzpostavlja globalni center za raziskave in razvoj (R&D) za kuhalne aparate in pomivalne stroje za celotno skupino Hisense. Konec junija so začeli tudi s proizvodnjo pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg, kar predstavlja prvo naročilo slovenski proizvodnji pod to blagovno znamko za ameriški trg. Oba dosežka sta rezultat vrhunskih razvojnih kompetenc družbe Gorenje, ki jih je prepoznala tudi globalna korporacija Hisense.  Za Balkan seveda ostane Gorenje, še prebrati znajo z »naglaskom«

Že ob prevzemu Gorenja  leta 2018 je bil eden od ključnih motivov novega lastnika Hisensa dostop do tehnologije na področju kuhalnih in pomivalnih strojev. Dokaz zaupanja Hisensa v vrhunske kompetence Gorenjeve ekipe za raziskave in razvoj je nedavna odločitev korporacije, da družba Gorenje junija 2020 prevzame vlogo globalnega centra za R&D za kuhalne aparate in pomivalne stroje. To pomeni, da je celoten razvoj tehnologije in aparatov zaupan domači razvojni ekipi, ne glede na to, kje poteka proizvodnja posameznih kuhalnih ali pomivalnih strojev in za kateri trg. Gre za pomemben korak naprej, saj smo do lanskega leta v Gorenju razvijali samo izdelke, ki jih izdelujemo v naših tovarnah v Evropi.

Dr. Boštjan Pečnik, izvršni podpredsednik za R&D v Gorenju, d. o. o., ob tem izpostavlja: »V Gorenju smo izjemno ponosni na lastno razvojno ekipo strokovnjakov in kompetence, ki so deležne spoštovanja tudi od lastnika. Podpora in povezanost z ostalimi razvojnimi centri korporacije Hisense na naši novi globalni misiji prinašata številne priložnosti in izzive, za katere bomo v prihodnosti iskali nove mlade tehnične talente. Verjamemo, da je doseženo pozicioniranje naših razvojnih prizadevanj znotraj družbe Hisense priznanje tudi za našo stroko. Osredotočeni smo na razvoj novih platform  izdelkov, ki prinašajo številne inovacije, tudi zaradi tega, ker je Gorenje z vključenostjo v skupino Hisense pridobilo dostop do napredne tehnologije na področju pametnih naprav.«

Razvijajo nove platforme izdelkov za ameriški trg

Ena od ključnih aktivnosti R&D v družbi Gorenje je razvoj novih platform izdelkov za ameriški trg. Gre za kuhalne aparate, ki jih bodo sicer proizvajali v novi tovarni, ki jo Hisense gradi v Mehiki, ter pomivalne stroje. Celoten razvoj aparatov in proizvodne tehnologije so zaupali Gorenjevi razvojni ekipi. Delalo se bo pa izključno za blagovno znamko Hisense

Septembra 2019 smo zato v Gorenju sestavili multidisciplinarno ekipo s 30 strokovnjaki s področja produktnega upravljanja, industrijskega oblikovanja, R&D ter proizvodnje. Pri svojem delu se soočajo s številnimi zanimivimi izzivi, saj so ameriški izdelki precej večji od evropskih, imajo drugače postavljene kontrolne plošče z drugačno logiko uporabniških vmesnikov ipd. Skupina je posebnosti in zahteve ameriškega trga preučevala z obiski kupcev, s pogovori s končnimi uporabniki in proučevanjem konkurence. Z jasnim ciljem in z odličnim sodelovanjem z ameriško ekipo Hisense-ja ter s predano projektno ekipo so dokončali konceptno fazo v manj kot štirih mesecih, to je do januarja 2020. Konec junija je tako v Gorenjevi tovarni v Velenju stekla prva proizvodnja pomivalnih strojev blagovne znamke Hisense za ameriški trg. Ekipa, ki razvija kuhalne aparate, pa je zaključila fazo detajliranja, tako da smo tudi že začeli naročati orodja in opremo z daljšimi dobavnimi roki.

Načrtujemo krepitev razvojne ekipe

V okviru skupine Hisense Europe so vzpostavili R&D oddelke za razvoj končnih izdelkov za kuhalne aparate, pomivalne stroje ter hladilne in zamrzovalne aparate. Drugi pomembni razvojni oddelki so: razvoj elektronike, oddelek za stroškovno optimiziranje izdelkov, skupne razvojne enote in pred razvojni oddelek. Skupno je v Hisense Europe v vseh oddelkih na področju R&D zaposlenih približno 360 strokovnjakov z glavno nalogo, da v dogovorjenih rokih razvijejo nove, inovativne in konkurenčne izdelke visoke kakovosti. Od tega je približno 290 razvojnih strokovnjakov zaposlenih v Sloveniji. Glede na trenutne projekte in ambiciozne razvojne načrte korporacije Hisense, v Gorenju načrtujejo krepitev razvojne ekipe s talenti in kompetencami s področja elektronike, interneta stvari (IoT), elektrotehnike, strojništva, fizike in sorodnih tehničnih disciplin.

Hisense z nizom prodornih inovacij dokazuje svojo zavezanost razvoju novih tehnologij in potrjuje vlogo tehnološkega giganta. Do tukaj je jasno. Imeti visoko kakovosten kader zaposlen ter skoraj tisoč  v negotovosti(prej lagodnosti) in pričakovanju, pa je treba vprašati botre prodaje in domače dušebrižnike, ki so večjem številu našli primerna »parkirišča« za svoje umske zmogljivosti in vodenja.

Novo upanje ali slepilo za delojemalce in nekdanje delavce Gorenja

Junijski prižig zelene luči, da v Velenju znotraj obstoječih proizvodnih prostorov uredijo tovarno televizorjev, ki bi jo zagnali v začetku prihodnjega leta,  je lahko del pristopa razvodenitve brendt-a Gorenje.  Na to napeljuje tudi to, da »bodo «  tam  zaposlili del odpuščenih  delavcev iz Gorenja,  ki bodo morali delati v skupini Hisense.

Kaj to pomeni za Velenje in vse okrog njega ter Gorenja na katerem sloni celotna subregija od katerega je prav za prav odvisno gospodarstvo. Vsa regija ter malo in malo večjo gospodarstvo so tudi  v svoja dolgoročna vlaganja računali na povezanost z gigantom. Ta gigant sčasoma postaja manjši,  ki na koncu ne bo gigant ampak eden v nizu v korporaciji Hisense. Ali  proizvodna disperzija pomeni angažiranje dolgoletnih usposobljenih kadrov ali neuporabnost v novih kapitalskih pogledih Kitajskih »rdečih« kapitalistov. Za enkrat v Velenju ni enake ali približne valovne dolžine med socialističnim Velenjem in kapitalistov in Hisense-jem, ostaja na  post COVID 19 času in kasneje, da bo sploh jasno kaj je bistvo tega tako »revolucionarnega« početja izpred dvema letoma imenovanem prodaja in pripojitev k multinacionalki ki je pomemben igralec na globalnem trgu v tekmi na področju gospodinjskih aparatov in opreme za gospodinjstvo.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč