Nekategorizirano

Janez Janša na Otočcu: Slovenija in Hrvaška sta se dogovorili za tesno sodelovanje pri zajezitvi širjenja koronavirusa

 V zelo intenzivnih dnevih na političnem Vladnem področju se te dni dogaja veliko potrebnega, prepotrebnega dela,  da bi stvari v danih okoliščinah funkcionirale tako kot je nujno potrebno. V sklopu teh aktivnosti   se je v petek tekom popoldneva  Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša na Otočcu srečal s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem.  Osrednja tema pogovorov obeh predsednikov vlad z delegacijama je bila povezana z bolj usklajenim bojem proti bolezni COVID-19 in o zajezitvi širitve koronavirusa.

 Na srečanju so bili prisotni tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Največji del problema ki se imenuje korona virus in nastaja v tako imenovanem drugem valu COVID 19, je pridelan na tujem oziroma   je prišel na »lagoden« način  za tem ko se  je v   državah  »izvoznic« koronavirusa razplamtel  do kritične meje. Tako kot  je pri nas tako je tudi na Hrvaško prišlo iz Srbije, BIH in  Kosova. V tolažbo je,  kot  se strinjata oba premierja,  da se na Hrvaškem še vedno dovolj učinkovito nadzira. Kot je bilo slišati, da  je bilo  tudi nekaj dokaj enakovredne  »medsebojne »izmenjave glede virusa,  glavnina je »uvožena« iz obnovljenih žarišč.

Premier Janez Janša je v skupni izjavi za medije po srečanju dejal, da se zahvaljuje hrvaškemu kolegu za hiter odziv na vabilo, ki je prišlo s slovenske strani. “Uvodoma želim izkoristiti priložnost in predsedniku Plenkoviću čestitati za zmago na nedavnih volitvah in za to, da je Hrvaška vstopila v mehanizem za prevzem evra in da bomo tudi na Hrvaškem v kratkem lahko plačevali v evrski valuti,” je uvodoma povedal Janez Janša ter  izpostavil, da je bilo petkovo popoldansko  srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone.

“Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, na srečanju  pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker lahko v tej situaciji in tem času zgolj koordinirane akcije rodijo sadove,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Hrvati, posebej z to  zadnjo volilno zmago, ki je še bolj izdatna od kakšne prejšnje, dosti lažje spravijo vse potrebne zakone in ukrepe v odločevalsko kolesje.  Pri nas,  na žalost vse  zadeve gredo v parlament in doživijo  postopkovno in vsebinsko »mrcvarjenje« in jemljejo dragoceni čas za ukrepanje in učinkovitejšo zajezitev.

 “Vesel sem konkretnih informacij o ukrepih, ki jih je Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, prav tako so nas hrvaški kolegi seznanili s tem, da tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih momentov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov,” je v nadaljevanju dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe “in v to bazična turistična dejavnost ne spada.”

Kar se aplikacije tiče je dal vedeti da je boljše sedaj oziroma zelo hitro  vpeljati aplikacijo  in na nek način pomagati  zdravstvenim oblastem in ljudem da se okužba ne širi. V kolikor  ta logična opcija ne pride do veljave, bomo imeli na jesen spet zapiranje ustanov, mest, regij in še česa.

 Predsednik vlade Janez je še dodal, da je bilo na  srečanju  na Otočcu dogovorjeno, da se bodo  v kratkem predstavniki slovenske in hrvaške vlade še srečali, če bo to potrebno, “predvsem pa me veseli dogovorjeno tesno sodelovanje epidemioloških strokovnjakov, ki so tisti, ki v Sloveniji predlagajo potrebne ukrepe.”

Na vprašanje o tem, ali so sogovorniki danes spregovorili tudi o vprašanju izvršitve arbitražne odločbe, je premier Janez Janša dejal, da “teh tem nismo odpirali, ker so teme, ki lahko počakajo, in tiste, katere ne morejo, danes pa smo govorili o temah, ki ne morejo počakati.”

“Tudi Hrvaška je sprejela nekatere podobne ukrepe, nekatere je najavila, vseeno pa upam, da bo kmalu celotna Evropa imela neko aplikacijo, ki jo potrebujemo, vse dokler ne bomo imeli cepiva ali zdravila za koronovirus,” je zaključil predsednik slovenske vlade.

 Pretresljivo se mi zdi pričanje oziroma pogovor z  našo čezoceansko,  Argentinsko Slovenko,  ki pravi da so že 110 dni v karanteni ter da se držijo omejitev,  ker, kot meni, je boljše da smo določen čas  pod omejitvami in prepovedmi kot da nas ni  med živimi.

Na koncu lahko dodam  da je boljše aplikacija za sledenje  okuženih in signaliziranje da ne pride do nekontroliranega stika. Velja si zapomniti, odgovorna svoboda je dragocena in zato se moramo truditi vsi. Celo velja pomisliti kdor je odgovoren je zdrav. Kdor nasprotuje temu  odgovornemu početju  in se požvižga je presegel mejo razumnega, ge je  potrebno  omejevati v njegovem neodgovornem ravnanju. V dobro vseh odgovornih!

 

Foto: K PV

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč