Nekategorizirano

V fokusu zdravja: Visok krvni tlak

Visok krvni tlak ali hipertenzija v razvitem svetu po statističnih podatkih prizadene skoraj vsako 4 osebo. Ker hipertenzija povečuje tveganja srčno žilnih obolenj, je pravočasno odkrivanje in osveščanje o bolezni visokega krvnega tlaka nujno potrebno. 
 
Kaj je krvni tlak?
Krvni tlak je sila oziroma pritisk, s katero kri deluje na stene krvnih žil. Ta pritisk ustvarja srce, ki povprečno utripne 70 do 90 krat na minuto. In ti utripi so pravzaprav pritiski krvi ob steno žil, ko srce iztisne kri po žilah, da bi telo oskrbelo s kisikom in hranilnimi snovmi. 
Ko se srce skrči in tako potisne kri po žilah, nastane sistolični oz. zgornji tlak, ki je najvišji. Ko pa se srce razširi, da se znova napolni s krvjo, to fazo imenujemo diastola oziroma diastolični, spodnji tlak in takrat je tlak v žilah najnižji. Optimalen krni tlak je 120/80 in ga izražamo v enoti mmHg. 
 
Kdaj je krvni tlak povišan? 
Krvni tlak lahko primerjamo z zrakom v zračnici. Enako kot zrak v zračnici, kri napolnjuje žile do določene kapacitete. Znano je, da tveganja za bolezni srca in ožilja začnejo naraščati, ko krvni tlak preseže 120/80 mmHg. Zato tudi ne drži teorija, ki se je želijo mnogi poslužiti; to je, da je lahko sistolični tlak enak seštevku let k vrednosti 100.
Vendar pa moramo vedeti, da se krvni tlak nenehno spreminja, a to še ne pomeni, da imamo bolezensko previsok krni tlak. Zaradi vsakodnevnih okoliščin, kot so obremenitve, bolečina, telesni napor, stres, lahko sistolični tlak zaniha tudi za 50 do 70 mmHg, diastolični pa do 20 mmHg. Prav tako se krvni tlak zviša po kajenju, zaužitju kave in po obrokih.
 
Simptomi
Krvni tlak je lahko zvišan dolgo časa brez opozorilnih težav. Včasih sicer bolniki z zmerno hipertenzijo občutijo glavobole, vrtoglavost, šumenje v ušesih in krvavitve iz nosu, v večini primerov pa povišan krvni tlak ne povzroča težav, ne boli in ga ne občutimo. Tudi zato hipertenzijo pogosto imenujemo »tiha ubijalka«.
 
Vzroki
Pri kar 95% bolnikov s hipertenzijo vzroka nastanka ne moremo ugotoviti. Takrat govorimo o esencialni hipertenziji. Izpostaviti velja dednost, starost (po 45 letu se krvni tlak viša) in spol (moški so bolj ogroženi od žensk). To so dejavniki, na katere nimamo vpliva. Vendar pa morajo biti prisotni tudi nekateri drugi dejavniki, na katere k sreči lahko vplivamo: prevelika telesna teža, čezmerno uživanje soli, čezmerno pitje alkoholnih pijač, premajhna telesna dejavnost, izpostavljenost škodljivim stresom. In vse to moramo omejiti, če želimo obvladovati krvni tlak.
 
Tveganja hipertenzije
Zagotovo je zvišan krvni tlak najnevarnejši pospeševalec procesa ateroskleroze, ki povzroča da se žile ožijo in zamašijo. Če so žile dalj časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku, se njihove stene postopoma spremenijo. Vzdržati morajo namreč visok krvni tlak, ki kar naprej pritiska na njihove stene. Prilagodijo se tako, da se srednja mišična plast žilne stene (media) zadebeli, notranja plast (intima) pa zatrdi. Taka žila ni več elastična in hitreje poči ali v njej nastane strdek. Glede na okvaro žile lahko tvegamo srčni infarkt, možgansko kap, ledvično odpoved, izgubo vida,… Prav tako pa je obremenjeno tudi srce, ki mu črpanje v prostor z višjim tlakom predstavlja napor in tako srce sčasoma opeša. Tako se po statističnih podatkih ob povišanju diastoličnega tlaka za 5 mmHg poveča tveganje za možgansko kap za 35 % in tveganje za koronarno bolezen za 21 %. 
 
Zdravljenje
V zdravljenju hipertenzije ne govorimo o ozdravitvi, pač pa o učinkovitem zdravljenju, ki je doživljenjsko. Zdravljenje zajema zdravila, ki se dobijo na recept in se prilagodijo vsakemu posamezniku posebej. O tem odloča zdravnik glede na težave, farmacevt doda nasvet o pravilni in varni uporabi zdravil, bolnikova neprecenljiva vloga pa je, da se navodil drži in terapijo dosledno jemlje. Samo tako namreč lahko pričakujemo rezultate, kakršne si želimo.
Vsekakor lahko k obstoječemu zdravljenju dodamo zdravila in prehranska dopolnila, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Tako so dobrodošli koencim Q10, pripravki iz česna, omega 3 maščobne kisline, kalcij, magnezij, glog, pa tudi podpora homeopatskih zdravil je velikokrat dobrodošla. 
Pripravkov je precej, zato je še kako potreben nasvet farmacevta, ki na podlagi težav in že vpeljane terapije pomaga izbrati primeren pripravek. 
 
Spremljanje krvnega tlaka doma
Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del obravnavanja zvišanega krvnega tlaka, saj omogoča oceno krvnega tlaka v okolju, ki so ga bolniki vajeni. Prav tako omogoča zgodnjo diagnostiko zvišanega krvnega tlaka, spremljanje in preverjanje učinkovitosti zdravljenja ter hitrejše in lažje doseganje ciljnih vrednosti krvnega tlaka. Za pravilno in uspešno merjenje krvnega tlaka doma je potrebno imeti ustrezen merilnik, ki mora biti preverjen, nepoškodovan in bolnik mora z njim pravilno ravnati. 
 
Kaj še lahko storimo sami?
Osnova za zniževanje krvnega tlaka in preprečevanje hipertenzije je zdrav življenjski slog. Zato je potrebno opustiti kajenje, pitje alkohola in omejiti uživanje soli. Ne pozabimo na redno telesno dejavnost, ki naj zajema živahno hojo vsaj 30 minut trikrat na teden. 
 
In kot včasih porečemo, da nam je nekdo ali nekaj dvignilo tlak; pazimo torej na jezo in jo skušajmo zajeziti. Tako bomo, ne samo vplivali na krvni tlak, pač pa poskrbeli, da bo življenje bolj mirno, urejeno in zdravo.

Vir:pomurske-lekarne.si

Polonca Fiala Novak, mag.farm.

Mogoče vam bo všeč