Nekategorizirano

V EU je treba zaščititi novinarje in neodvisnost medijev

Odbor za državljanske svoboščine je 27. aprila sprejel resolucijo o pluralnosti in svobodi medijev v EU. Poročevalka je italijanska poslanka Barbara Spinelli (GUE/NGL). Ta med drugim zahteva, da je treba novinarjem in medijskim delavcem zagotoviti ustrezne pogoje dela, ki so v celoti skladni z zahtevami Listine EU o temeljnih pravicah in Evropske socialne listine, da bi preprečili neumestne notranje in zunanje pritiske, odvisnost, ranljivost in nestabilnost ter s tem tveganje samocenzure; opozarja, da trg sam ne more zagotavljati in spodbujati neodvisnega novinarstva, zato Komisijo in države članice poziva, naj spodbujajo in oblikujejo nove socialno vzdržne gospodarske modele, namenjene financiranju in podpiranju kakovostnega in neodvisnega novinarstva

Umori novinarjev

Oktobra 2017 je v eksploziji bombe v svojem avtomobilu umrla malteška preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia. V svojih člankih je razkrinkavala davčne goljufije na Malti, opirala pa se je na dokumente iz Panama Papers.

Februarja pa sta bila ubita slovaški novinar Jan Kuciak in njegova zaročenka Martina Kušnirova. Kuciak je pisal o povezavah med slovaškim političnim in gospodarskim vrhom ter mafijo.

Poslanci so v resoluciji izrazili globoko zaskrbljenost zaradi napadov na novinarje v državah članicah. Zavzeli so se za ustanovitev posebnega telesa, ki bi skupaj z novinarskimi organizacijami beležilo in poročalo o grožnjah proti novinarjem in napadih nanje.

Da bi zagotovile pluralne, svobodne in neodvisne medije, bi morale države za to nameniti več javnih sredstev. Takšni mediji so namreč ključni za spoštovanje pravice do svobode izražanja, so poudarili poslanci. Zavzeli se še za ustrezne pogoje za delo novinarjev.

Lažne novice

Poslanci so zaskrbljeni tudi zaradi lažnih novic in dezinformacij, ki se širijo po socialnih omrežjih. Od upravljalcev socialnih omrežij poslanci pričakujejo, da razvijejo orodja za odstranitev spornih vsebin. Podobno zahtevajo tudi za vsebine, kot so nadlegovanje ter otroška in maščevalna pornografija.

Mogoče vam bo všeč