Nekategorizirano

Do naročenih digitalnih vsebin tudi v tujini brez težav

Do digitalnih vsebin vse bolj dostopamo na mobilnih napravah. Ko pa se službeno ali na počitnicah znajdemo v drugi državi EU, do nekaterih vsebin ne moremo dostopati – tudi če smo zanje plačali naročnino. Tega z današnjim 1. aprilom 2018 ne bo več.

»Če npr. živite v Nemčiji in greste na obisk ali službeno pot v Španiji, potem boste lahko dostopali do vsebin, ki ste jih imeli na voljo v Nemčiji, enako velja za vse ostale države EU,« pojasnjuje poročevalec o uredbi, francoski poslanec Jean-Marie Cavada (ALDE).

Poslanci so uredbo potrdili že 18. maja 2017.

Ponudniki vsebin bodo imeli možnost preveriti, kje se naročnik na njihove storitve nahaja, seveda ob upoštevanju zakonodaje o varstvu osebnih podatkov.

Pričakovati je, da bo uredba zmanjšala povpraševanje po piratskih kopijah vsebin, saj bo olajšala zakonito dostopanje do njih.

Skoraj 11 odstotkov evropskih gospodinjstev je sicer leta 2016 imelo naročnino na storitve video na zahtevo. Ta delež naj bi se do leta 2020 podvojil.

Uredba spada v paket zakonodaje, ki je s 15. junijem 2017 ukinila roaming.

Poslanci so nedavno omejili še geoblokiranje, ki ponudnikom blaga in storitev omogoča, da zavrnejo poskus nakupa, če potrošnik prihaja iz določene države. Pri tem so sprejeli še zakonodajo, ki bo uvedla več preglednosti pri cenah čezmejne dostave paketov.

“Pozdravljam uspehe enotnega digitalnega trga. Od danes dalje boste namreč na potovanju kjerkoli v EU lahko dostopali do spletnih vsebin, na katere ste se naročili doma. Več: https://bit.ly/2GJgGsQn 
Translate from Slovenian,” je na svojem tw profiulu zapisal evropski poslanec dr. Milan Zver
 

Mogoče vam bo všeč