Nekategorizirano

V dunajskih šolah uvedli testiranje za Covid-19, uporabljajo nov test z grgranjem

Potem ko so dunajske oblasti avgusta prvič dovolile uporabo testov za koronarno grgranje za povratnike s Hrvaške, je avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskave v sodelovanju z mestom Dunaj te teste zdaj uvedlo v vse dunajske šole. S tovrstnim testom je mogoče v kratkem času preizkusiti večje število ljudi, v primerjavi s testi iz nosne votline pa ne povzroča nelagodja. Za testiranje se uporablja voda za grgranje. Rezultati prispejo v 24 urah.

V primeru šol je avstrijsko ministrstvo pospešilo sedanje postopke testiranja, testiranje v šolah pa bodo po potrebi izvajale mobilne medicinske ekipe. Ministrstvo bo mestu Dunaj, ki bo zadolženo za logistiko in upravljanje podatkov, zagotovilo uporabo dodatnega števila laboratorijev na fakultetah in drugih znanstvenih ustanovah.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom bo Mestni zavod Dunaj o tem obvestil ministrstvo šole, ki bo poslalo mobilne ekipe – voznika, šolskega zdravnika in študenta medicine. Preizkusili se bodo tudi najbližji stiki študenta. Za učence, mlajše od 14 let, je treba zagotoviti soglasje staršev.

Šole bodo nudile podporo tako, da bodo na voljo dovolj velike in zračne sobe ali odprte prostore. Ravnatelj šole bo negativno testirane obvestil, zdravstveni zavod pa pozitivne. Na ta način se sedanjim 90 odstotkom potencialno okuženih in testiranih otrok omogoči hitra vrnitev v šolo.

Mogoče vam bo všeč