izobraževanjeKulturaLokalno

V Celju obeležili 100 let Ljudske univerze Celje

V Celjskem domu je bila včeraj popoldan slovesnost ob 100-letnici Ljudske univerze Celje, ki spada med najstarejše ustanove za izobraževanje odraslih v Sloveniji. Slovesnosti se je ob predsedniku države Borutu Pahorju udeležila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek.

V svojem govoru je poudarila, da Ljudska univerza Celje s svojim delovanjem doseže širok spekter potreb v družbi. »Poleg formalnega izobraževanja ponuja programe za brezposelne, priseljence, upokojence, dijake, študente, otroke in mladostnike, starše in družine. Veliko programov je brezplačnih, kar jih dela dostopne in prijazne populaciji, ki si ne more privoščiti plačljivih izobraževanj. S tem je blizu tako rekoč vsakomur. V Mestni občini Celje smo hvaležni, da imamo dobro delujočo ustanovo za izobraževanje odraslih, ki stalno nadgrajuje svojo dejavnost in bogati naše okolje.

Družba in okolje se spreminjata, spreminjajo se vrednote, izzivi se množijo, svet od nas zahteva, da smo hitro prilagodljivi in odzivni. Prav zato so ustanove, kakršna je Ljudska univerza, nujno potrebne,« je povedala Breda Arnšek. Podžupanja Breda Arnšek je po koncu svojega govora ob častitljivem jubileju Ljudske univerze Celje direktorici zavoda Ines Stilin kot spominsko darilo izročila umetniško delo znanega celjskega slikarja Narcisa Kantardžića, Muzejski trg.

Začetki Ljudske univerze Celje segajo v leto 1921, ko je 3. septembra Klub naprednih slovenskih akademikov sklical informativni sestanek glede »ljudskega vseučilišča«. Prvo predavanje Ljudskega vseučilišča je 19. septembra 1921 izvedel vladni svetnik Emilijan Lilek o francoski revoluciji. 18. marca 1992 je Izvršni svet skupščine Občine Celje sprejel spremembo naziva Delavske univerze Celje v Ljudsko univerzo Celje. 29. maja 1997 pa je Občinski svet Mestne občine Celje sprejel odlok, po katerem je Ljudska univerza Celje postala javni vzgojno-izobraževalni zavod Ljudske univerze Celje.

Ines Stilin, direktorica Ljudske univerze Celje je povedala, da je v teh stotih letih ustanova delovala pod raznimi imeni v različnih družbenih sistemih, a vedno s istim ciljem: posamezniku in lokalni skupnosti omogočiti kakovosten dostop do učenja in izobraževanja. »Ponosni smo, da smo skozi celotno stoletje ohranili vizijo, ki so jo postavili napredni akademiki oddaljenega leta 1921. Danes je Ljudska univerza Celje prepoznana kot ustanova s kakovostnimi izobraževalnimi programi in številnimi nacionalnimi ter evropskimi projekti, ki njeno prepoznavnost dvigajo tudi onkraj njenih meja.«

Predsednik države Borut Pahor pa je v svojem nagovoru poudaril, da je med slušatelji Ljudske univerze vse več starejših ljudi, ki z leti niso izgubili svoje radovednosti. »To se mi zdi zelo pomembno, ker postajamo dolgoživa družba, za cilj pa imamo vseživljenjsko izobraževanje.

Vaše poslanstvo je zelo pomembno za narod in državo, da omogočate izobrazbo tistim, ki si je prej niso mogel privoščiti oziroma, da si jo ljudje, ki si to želijo, lahko dopolnijo«, je povedal  Borut Pahor in ob tem direktorici izročil zahvalo predsednika države.

V spremljajočem programu sta navdušila Tilen Artač, ki je imitiral čestitke svetovnih voditeljev in znanih osebnosti Ljudski univerzi Celje, in tudi  legendarni glasbenik Vlado Kreslin.

Ob visokem jubileju Ljudske univerze Celje je na Krekovem trgu na ogled tudi razstava, ki predstavlja razvoj te ustanove v stotih letih. Pa seveda tudi priložnost  za morebitno obujanje spominov nekaterih,  ki so tam pridobili znanje ali so ga podajali tistim,  ki so ga potrebovali.

Vane T. Costa

Foto : MOC

Mogoče vam bo všeč