Notranje zadeve

Nič več pogled vstran ob neredih in divjanjih ljudi, ki bi naj »protestirali«: Prva rošada na PU Ljubljana. Janez Rupnik imenovan za začasnega direktorja PU Ljubljana

Generalni direktor policije Anton Olaj  je danes  na mesto direktorja Policijske uprave (PU) Ljubljana je  Janeza Rupnika postavil na mesto direktorja PU Ljubljana.  Rupnik je bil dosedanji pomočnik direktorja uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Dosedanji direktor PU Ljubljana Boštjan Glavič bo odslej opravljal dela in naloge pomočnika Policijske akademije, s skicirko ali podobnega kar mu bo »olajšalo« življenje v policijskih vrstah.

“Generalni direktor policije Olaj se je Glaviču ob primopredaji zahvalil za korektno sodelovanje ter obema, tako dosedanjemu kot novemu direktorju policijske uprave, zaželel še veliko uspehov pri njunem delu,” so navedli na policiji.

Sam premier Janez Janša  je v zapisu na Twitterju v sredo  po  protestih,  ki so bili vse prek kot mirni, najprej v centru mesta kasneje  tudi na severni  ljubljanski obvoznici, kjer je policija ponovno uporabila vodni top in solzivec,  je ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj ukrepa, saj vodstvo policije v Ljubljani “očitno ni sposobno preventive”.  Žal je tudi skozi oči podučenega laika se je videlo,  da je odstotna volja po konkretni preprečitvi in intenzivnejšem ukrepanju. Kot sem lahko sam domneval se je to zgodilo v 48 urah. Včeraj je minister za notranje zadeve Aleš Hojs za Planet TV izjavil, da ne more direktno posegati v ta vprašanja , saj  se sam v kadrovske poteze policije ne vpleta. Da pa je skorajda bilo normalno da se to mora zgoditi, je bilo jasno. V kolikor se ne bi, to bi pomenilo veter v jadra takšnim nenadzorovanim, škodljivim  potezam »protestirajočih«.  Od tam do kaosa pa je samo še »ena obvoznica«.

Ali bo ta reakcija oziroma sprememba prinesla tudi primeren odgovor na podobne dogodke s podobno ali večjo intenziteto, bomo videli ob prvi priložnosti. Upajmo na resnično učinkovitost in ne na mlačnost ali celo »pripenjanje« nageljnov in gledanje vstran.
Za enkrat ena poteza s  strani policije. Ali bo tudi naslednja  poteza v smeri izboljšanja učinkovitosti pa bo prinesel razvoj dogodkov.

Vane T. Costa

Foto -Policija

 

Mogoče vam bo všeč