Nekategorizirano

V Bihaču vre, protesti zaradi eskalacje migrantske krize

V Bihaću so za danes napovedani množični protesti državljanov zaradi stopnjevanja migrantske krize v tem mestu, pa tudi na celotnem Unsko-sanskem kantonu. Občani iz Bužima, Cazina, Bosanske Krupe, Ključa, Sanskega Mosta, Velike Kladuše so svoj protest najavili za izražanje nezadovoljstva.

Malomarnost vlade

Že tretje leto se prebivalci Krajine spopadajo z migranti. Bližina meje s Hrvaško in malomarnost višjih federalnih vladnih ravni sta povzročila, da so središča teh mest preplavljena z migranti. Niso zalegle številne prošnje državljanov, pa tudi mednarodnih institucij, predvsem Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Profesor iz Bihaća Sej Ramić, ki ga ljudje spontano postavljajo v ospredje, je prek družbenih omrežij pozval k mirnim in dostojanstvenim protestom.

Vsi se zavedajo problema in razumejo ogorčenje državljanov. Župan Bihaća Šuhret Fazlić je za “Avaz” povedal, da ljudi popolnoma razume in jih brez obotavljanja podpira.

				 Šuhret Fazlić			Šuhret Fazlić

“Videti je, da brez jasno izraženega pritiska, se tam zgoraj ne premaknej, da bi popravili nekatere stvari. Ne morem reči, da nisem nič kriv, vendar sem protestiral pred dvema letoma v Sarajevu, ko smo opozorili, kaj se bo zgodilo z našim mestom in kantonom. Na žalost se je vse uresničilo. Državljani bi morali svoje stališče izraziti s protesti. V teh treh letih smo bili zapuščeni, pozabljeni in izdani,” je dejal Fazlić.

Postali so arogantni
Azra Bećirspahić-Hadžić, vodja kluba zavezništva za boljšo prihodnost (SBB) v Predstavniškem domu Parlamenta FBiH, rojen v Bišćanu, navaja, da so ljudje naveličani in da so protesti edina rešitev.

				Azra Bećirspahić-Hadžić			Azra Bećirspahić-Hadžić

“Pojavil se bom tudi na protestih, skupaj s svojimi sodržavljani. Ljudje se z njimi borijo že tri leta. V zadnjem času se je vse stopnjevalo, migranti postajajo arogantni, napadajo, plenijo. Krajincem je vsega dovolj. Le tako se lahko borimo in opozorimo na višje ravni oblasti, da enkrat za vselej začnemo reševati naše probleme,” je dejala Azra Bećirspahić-Hadžić.

Edwards: Varnostni in humanitarni izziv
Poveljnik Natovega štaba v Sarajevu, brigadni general William J. Edwards je v intervjuju za “Dnevni avaz” dejal, da so migranti varnostni in humanitarni izziv.

“To je bila ena ključnih točk v pogovoru med mojim nedavnim srečanjem z ministrico za varnost Selmo Cikotić. Institucije na vseh ravneh v BiH so pod močnim pritiskom, da bi se spopadle s tem  varnostnim in humanitarnim izzivom. Njihove zmogljivosti so pogosto omejene, čeprav mednarodna jih skupnost močno podpira,” je dejal Edwards.

Mogoče vam bo všeč