Nekategorizirano

Belorusija: Lukashenku se že meša. Na protestu v Minsku je bilo pridržanih več tujih novinarjev.

Poleg tega naj bi  po poročanju BAJOdvzem akreditacij pred protesti zoper prirejene izide zadnjih predsedniških volitev v  Belorusiji. Več novinarjev je bilo v soboto v Minsku pridržanih med poročanjem o nedovoljenem protivladnem  protestnem shodu, enega izmed njih pa so izpustili, je poročalo Belorusko združenje novinarjev. Med pridržanimi  več tujih novinarjev. Nekateri kasneje sicer izpuščeni pa vendaok

Poleg tega naj bi  po poročanju BAJ (Beloruskega novinarskega združenja) v akciji beloruskih represivnih organov  akciji v Minsku izginili novinarji poljskega televizijskega kanala Belsat Aleksander Ljubenčuk in Zmitser Mitskevič.  V Združenju ne izključujejo, da so pridržani.

Beloruske oblasti dvzele akreditacije 10. novinarjem, poročevalcem za  zahodne medije

V soboto, danes  na Trgu zmage v Minsku je  poteka množična  protestna akcija beloruskih žensk, po poročanju nekaterih tujih medijev nekaj tisoč njih. Protestniki, večinoma dekleta, podpirajo žrtve nasilnega preganjanja in oviranja izpeljave ter prekinjanja shodov  proti rezultatom predsedniških volitev v Belorusiji, za katere menijo da so ponarejene oziroma ukradene.

Prej, v četrtek, je bilo približno 50 novinarjev, ki so nameravali pokrivati ​​eno od protestnih  akcij v Minsku, odpeljanih na različne policijske postaje, da bi preverili dokumente in akreditacije zunanjega ministrstva. Ministrstvo za notranje zadeve Belorusije je sporočilo, da so “skoraj vsi predstavniki registriranih medijev, pa tudi tuji novinarji, akreditirani s strani Ministrstva za zunanje zadeve, izpuščeni  proti enemu  naredili zaznamek(kartotečni)” še enega tujega novinarja so  izgnali iz države.  Obenem pa so mnogi od predstavnikov poročevalcev za zahodne medije bili prikrajšani oziroma so jim bile odvzete akreditacije , oziroma izničena veljavnost le teh s strani beloruskega zunanjega ministrstva

 

Množini protesti se po Belorusiji začeli 9. avgusta po predsedniških volitvah, ki jih je po navedbah CEC že sedmič dobil sedanji predsednik Aleksander Lukašenko in zbral 80,1% glasov. Opozicija verjame, da je na volitvah zmagala Svetlana Tikhanovskaya. V prvih dneh so varnostne sile zaustavile akcije, proti protestnikom, ki se niso strinjali z rezultati, pa so uporabili solzivec, vodne topove, bliskovne granate, gumijaste naboje. Nato so organi pregona prenehali razganjati  protestnike na  shodih in uporabljati silo. Uradni  podatki kažejo da  je bilo v prvih dneh pridržanih več kot 6,7 tisoč ljudi. Kot poroča  ministrstvo za notranje zadeve, je bilo med nemiri ranjenih več sto ljudi, med njimi več kot 120 policistov. Po uradnih podatkih so trije protestniki umrli.

 Vane T.Costa

Mogoče vam bo všeč