Nekategorizirano

Ustavni sodniki/ce (izjeme Klemen Jaklič, Jadek-Pensa, Šorli): “Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”

V nedeljo, na Dan suverenosti, ko se spominjamo odhoda zadnjega agresorskega vojaka, s čimer je Slovenija dosegla popolno suverenost, bi se moral v Radencih odviti svetovalni referendum. Občani in občanke bi se med drugim morali opredeliti do sklepa občinskih svetnikov, predlagal ga je župan Roman Leljak, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije. Referendum so svetniki občine Radenci preložii zaradi razglašene epidemije Covid-19, s tem pa nehote obvarovali Ustavno sodišče RS pred slovensko javnostjo zaradi škandaloznih odločitev v zahtevi za razpis svetovalnega referenduma.


Vrnimo se v mesec maj, ko so svetniki občine Radenci, torej na volitvah legalno izvoljeni organ, na predlog župana Romana Leljaka, sprejeli sklep o preimenovanju Titove ceste. Sprva naj bi jo poimenovali v Cesto Anteja Šariča, nekdanjega lastnika Radenske, ki je aktivno podpiral partizane, v skritih bunkerjih celo zdravil, zaradi tega so ga tik pred koncem vojne v Mariboru likvidirali nacisti. Zaradi nerazumnega pritiska peščice Radenčanov je obveljalo, da se ulica preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Tudi s takšno odliočitvijo se ta skupina Radenčanov, gre za zakrknjene komuniste, verjetno danes člane Socialnih domokratov, med njimi jih je kar nekaj s pedigrejem uslužbencev represivnih organov nekdanjega režima, sprožila zahtevo, da o tem odločajo Radenčani na referendumu. Župana Leljaka so obtožili, da s preimenovanje Titove ceste nepotrebno provocira občane in “da je Titova cesta po njihovem mnenju zgodovinsko dejstvo, “na katerem so in bodo lahko tudi v prihodnje gradili svojo prihodnost.

Ustavni sodniki zadržali sklep o preimenovanju Titove ceste

Pobudo 127 podpisnikov za referendum, z glavnim pobudnikom Francem Vukajčem, je župan Leljak zavrnil, ker po njegovem mnenju ni bila vložena v skladu z zakonodajo. So pa Vukajču nasedli ustavni sodniki in 1. julija do dokončne odločitve ustavili preimenovanje ulice. Že pri prvi odločitvi so ustavni sodniki zapisali več kot škandalozne razloge. Med drugim tudi, “da bi lahko sprememba imena povzročila občutnejše škodljive posledice, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je poimenovanje Titova cesta v veljavi že vsaj od leta 1979. Poleg tega, da bi zaradi morebitne nezakonitosti lahko nastali nepotrebni stroški tako za stanovalce kot za občino (plačilo menjave dokumentov, hišnih in uličnih označb)!! Pod sklep se je podpisalo 7 sodnikov, da sta bila proti, kar pomeni, da so ustavni sodniki podvomili v ustavnost in zakonitost sklepa, ki ga je sprejel legitimno izvoljeni občinski svet, oporekala pa mu je peščica jugonostalgikov.

Županu Leljaku je bila odločitev ustavnih sodnikov nerazumljiva, pri odločanju so celo prehiteli upravno sodišče: “Osebno mi je nerazumno, da je ustavno sodišče preskočilo upravno sodišče. Ali gre pri tem za nezaupanje upravnemu sodišču ali pa dogovor med sodišči, kar bi bila huda kršitev načela pravne zakonitosti,” je v odzivu na na svoji Facebook strani zapisal Leljak. Pri tem je opozoril, da vse to občini povzroča velike stroške z odvetniki, pravni postopek pa bi lahko trajal leto ali več.

Na županovo pobudo so nato občinski svetniki odpravili odlok o preimenovanju Titove ceste, hkrati pa sprejeli sklep o izvedbi svetovalnega referenduma, na katerem bodo občani odločali o preimenovanju ulice. “Sedmerica ustavnih sodnikov/ic je zame nerazumljivo zaščitila Titovo cesto. Ceste, trge in ulice poimenujemo po častnih ljudeh,  kar pa Tito ni bil, saj ga mnogi uvrščajo med deset največjih zločincev 20. stoletja, mnoge direktive pa priporočajo, naj se iz javnega življenja umaknejo simboli totalitarnega režima,” nam je dejal Leljak. Napovedal je še, da bo na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti sklepa občinskega sveta, ali je takšen referendum sploh dopusten.

Referendum s preprostim vprašanjem “Ali ste za to, da se spremeni ime Titove ceste,” je bil napovedan za nedeljo 25. oktobra, simbolično na dan slovenske suverenosti, vendar bi morali zanj zeleno luč prižgati ustavni sodniki. Leljak je računal, da se bodo ustavni sodniki odločanja lotili 8. oktobra in da se bodo Radenci 25. oktobra s preienovanjem Titove ceste dokončno poslovili komunistično socialističnega sistem, vendar so zadevo preložili na naslednjo sejo.

Tako kot julija ob prvi odločitvi ustavnih sodnikov, je tudi v drugo Roman Leljak preko twitterja izrazil presenečenje nad njihovo neodzivnostjo. Zaman jen čakal na sklep o tem, referendum 25. oktobra da ali ne!

US je že 8. oktobra odločalo o pobudi občine Radenci, vendar so šele nekaj dni pred referendumom obelodanili svojo odločitev. Na kratko, škandalozno, kajti večina je zavrnila Leljakovo pobudo o referendumskem vprašanju: Titova cesta da li ne!”

Z odklonilnim ločenim mnenjem se je oglasil ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki se mu je pridružil tudi sodnik Marko Šorli.

				ddr. Klemen Jaklič z odklonilnim ločenim mnenjem: ddr. Klemen Jaklič z odklonilnim ločenim mnenjem: “poimenovanje ulice po Titu ter potrditev takega poimenovanja v današnjem času protiustavno posegata v človekove pravice in temeljne svoboščine in sta neskladni z ustavno ureditvijo demokratične države.”

Brutalnost in primitivnost nasprotnikov preimenovanja Titove ceste do župana Romana Leljaka. 

Ves čas, od kar se v Radencih dogaja preimenovanje Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije, pa peščica Jugonostalgikov, ki so se celo organizirali kot civilna pobuda za “ohranitev lika in dela tovariša Tita” na Leljakovem facebooku zliva gnojnico po županu. Nič jih ne ustavi, obtožbe, da je ustaš, ves čas opozarjajo na njegovo preteklost, celo so šli tako nizko, da so se lotili tudi njegove družine, dveh otrok….Nekatere najbolj prostaške in žaljive zapise je Leljak predal policiji in proti avtorjem sprožil kazenske in odškodninske postopke. Sam pa sklene: »Ne moremo še vedno živeti na spominu nekaterih posameznikov, ki so se med socializmom v Jugoslaviji lepo imeli in mislijo, da so še vedno tam,« je povedal Romen Leljak.

Primer radenske podjetnice, nekoč članice najvišjih partojskih organov v občini, je dovolj zgovoren.

Roman Leljak si v odgovoru ni dovolil, da se spusti na njeno raven. “Gospa Irena. Ne razumem vaša zlonamerna in zaničevalna pisanja. Je že res, da je vaš dolgoletni partner bil pripadnik SDV (pripadniki te službe me zagotovo nimajo radi), da je član vaše družine imel več let pogodbo z Občino. Pravijo tudi, da ste bili partijska sekretarka v podjetju službovanja. Ne glede, da sem prekinil to pogodbo, ker to delo sedaj opravlja občina sama, oba ne izkazujeta takšne izlive sovraštva do mene. Prav nasprotno. Prepričan sem, da bo Elekto Petek pomagalo Občini, če bomo ta dela potrebova.”

S podobno retorikom je gnojnico po Leljaku zlival tudi nekdanji podžupan Aleš Kavčič

Čeprav je Leljak preko Facebooka naprošal vse, “da se vzdržijo vseh komentarjev in pisanj v povezavi z referendumom. Zagovorniki diktatorja JB Tita izrabljajo vsako pisanje.
Moje ekipa te dni pospešeno vodi vse projekte, in res ni časa se vračati v Titovo Jugoslavijo”

Nekaj dni pred nedeljskim svetovalnim referendumo so občinski svetniki sprejeli sklep, da se zaradi drugega vala epidemije novega koronavirusa svetovalni referendum premakne na pomlad 2021. Župan Leljak je občanom v sporočilu med drugi, tudi zapisal: “Poimenovanje ulice po Titu ter potrditev takega poimenovanja v današnjem času protiustavno posegata v človekove pravice in temeljne svoboščine in sta neskladni z ustavno ureditvijo demokratične države.”

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč