Nekategorizirano

Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos vreden več od Bill Gatesa

Neto vrednost Jeffa Bezosa ( lastnika podjetja Amazon) je v ponedeljek (8.1.2018) dosegla 105.1 miljard ameriških dolarjev na Bloombergovemu indeksu miljarderjev. Po 12 mesečni rasti delnic podjetja Amazon se je skupna tržna vrednost omenjenega podjetja v tem obdobju povečala za 57%.

Vrednost delnice podjetja Amazon se je v letu 2018 povečala za 6,6%. Medij Bloomberg prav tako navaja podatke da so v podjetju iz Seattla v letu 2017zabeležili 89% spletne prodaje v obdobju petih tednov, začenši od dneva po prazniku Thanksgiving (Zahvalni dan).

Zadnji skok delnic podjetja Amazon je tako definitivno potisnil Bezosovo premoženje nad rekordno vrednost Bill Gatesa (Microsoft) zabeleženo leta 1999. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je že oktobra 2017 dosegel vrednost 93.8 miljard ameriških dolarjev, njegovo premoženje pa je prvič preseglo mejnik 100 miljard dolarjev mesec kasneje z začetkom sezone prazničnih nakupov na Črni petek.

Bill Gates bi bil sicer vreden že preko 150 miljard ameriških dolarjev, če bi obdržal premoženje, ki ga je podaril – v veliki večini sicer Bill & Melinda Gates fundaciji. Gates je od leta 1996 podaril 700 miljonov delnic podjetja Microsoft in 2.9 miljarde dolarjev v gotovini ter drugih oblikah premoženja, razvidno iz podatkov dostopnih javnosti.

Bezos je prav tako lastnik podjetja ki se ukvarja z raziskovanjem vesolja- Blue Origin in medija Washington Post.

                  

Mogoče vam bo všeč