osveščanje potrošnikovprometSlovenijaV fokusu

Uspešno izpeljano državno tekmovanje Kaj veš o prometu

V soboto 28.5.2022 je potekalo na OŠ Toneta Čufarja na Jesenicah 29. državno tekmovanje ”Kaj veš o prometu” v organizaciji Javne agencije RS za varnost prometa ter občinskega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice. Tekmovanja so se udeležili najboljši kolesarji iz različnih občin po Sloveniji, ki jih tudi slabše vreme ni pregnalo.

Tekmovanja Kaj veš o prometu so tradicionalna oblika prometno-vzgojnih aktivnosti, ki potekajo na šolah skupno že 52 let. Letošnje tekmovanje je bilo že 29. državno tekmovanje v samostojni Sloveniji. Tekmovanja Kaj veš o prometu potekajo na šolski ravni, na občinski oz. regijski  ravni, ter nato finalno državno tekmovanje. V okviru kvalifikacijskih tekmovanj, je sodelovalo več kot 400 učencev, samo najboljših 31 tekmovalcev pa se je uvrstili na državno raven.

Za uvod v tekmovanje so prisotne nagovorili župan občine Jesenice, g. Blaž Račič, direktor Javne agencije RS za varnost prometa g. Jože Hribar ter pomočnica ravnatelja OŠ ga. Mateja Cuznar Zadnik. Tekmovalcem so vsi zaželeli uspešno in predvsem varno tekmovanje.

Med drugim je g. Hribar povedal: »Tekmovanja Kaj veš o prometu imajo že dolgoletno tradicijo, letos poteka že 29. državno tekmovanje, izvajala pa so se že tudi vrsto let pred tem, na kar smo izredno ponosni. Kolesarska tekmovanja Kaj veš o prometu so dobro vpeta v šolski prostor in nadgrajujejo vsebine usposabljanja za vožnjo kolesa v osnovnih šolah. K sodelovanju vsako leto pritegnemo veliko število učencev in sodelujočih šol. Žal je bila izvedba v zadnjih dveh pandemičnih letih preprečena, zato nas letos še toliko bolj veseli, da lahko ponovno izvajamo to pomembno aktivnost.

Tekmovanja Kaj veš o prometu so izvrstna spodbuda za učenje in obnavljanje znanja prometnih pravil, razvijanje spretnosti in pravilne vožnje v prometu. So tradicionalna oblika preventivnih akcij za kolesarje, ki potekajo od ravni šol, občin, regij in na nacionalni ravni. Agencija za varnost prometa spodbuja kolesarjenje, ki je zdrava in ekološka oblika trajnostne mobilnosti. Otroke in mlade, ki šele oblikujejo svoj odnos do varnosti, ozaveščamo, izobražujemo in usposabljamo za varno udeležbo v prometu. Kot posebna prioriteta so kolesarji izpostavljeni tudi v okviru nacionalne preventivne akcije Varno s kolesom, ki se letos odvija v drugi polovici maja, zaključila pa se bo na 3. junij, ko obeležujemo Svetovni dan kolesarjenja. V tem času Agencija za varnost prometa še posebej aktivno ozavešča ne le kolesarje o njihovi lastni varnosti ampak tudi vse ostale udeležence v prometu, še posebej voznike motornih vozil, naj bodo na kolesarje karseda pozorni.

Ob tej priložnosti, ko imamo na Jesenicah pravzaprav praznik varnega kolesarjenja za osnovnošolce, se posebej zahvaljujem organizatorjem na občinski ravni, tako predstavnikom občinskega SPV, županoma Občin Jesenice in Kranjske Gore in ravnateljici Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice, za pripravljenost prevzeti odgovornost izvedbe državnega tekmovanja. Prav tako bi rad izrazil globoko osebno hvaležnost in zahvalo Agencije za varnost prometa vsem mentorjem – učiteljem in spremljevalcem predstavnikom občinskih SPV, ki pripravljate učence na samostojno vožnjo kolesa in varno sodelovanje v prometu.

Na vas je izjemna odgovornost v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost, saj otroci pridobljeno znanje in spretnosti kasneje uporabijo pri samostojnem vključevanju v promet v različnih vlogah.

Vsem tekmovalcem, udeležencem letošnjega 29. državnega tekmovanja želim uspešno izvedbo in sodelovanje na tekmovanju. Pokažite svoje najboljše prometno znanje ter spretnost vožnje kolesa v Sloveniji. Po tekmovanju pa je vaša priložnost in odgovornost, da v svoje okolje, med svoje sošolce, vrstnike prijatelje in družino prenesete znanje in odnos do varnosti, ter s svojim zgledom prispevate k svoji varnosti in večji varnosti vseh.

Vsi tekmovalci so morali dokazati svoje znanje na teoretičnem delu tekmovanja, se nato preizkusiti na zahtevnem spretnostnem poligonu ter nazadnje tudi pri praktični vožnji v prometu z vključenimi različnimi prometnimi situacijami.

Tekmovanje je bilo  organizirano vzorno in je ne glede na nekoliko slabše vreme potekalo brez zapletov. Prav vsi tekmovalci so si prislužili kolesarsko čelado, knjižico Dober kolesar ter priznanje, najboljši pa so prejeli tudi praktične nagrade.

 

vir: https://www.avp-rs.si/uspesno-izpeljano-drzavno-tekmovanje-kaj-ves-o-prometu/

 

Mogoče vam bo všeč