Nekategorizirano

Usodno “zavezništvo” koronavirusa z bolnikovim imunskim sistemom!

Okužba z novim koronavirusom ima lahko zelo različne oblike intenzivnosti, nekateri sploh ne opazijo, da so okuženi in menijo, da imajo le blage simptome prehlada, drugi pa tako resno zbolijo, da so življenjsko nevarni in potrebujejo intenzivno nego, poroča portal “Blic”.

Na nemškem Inštitutu za zdravje klinike Charité v Berlinu, znanstveniki preučujejo, zakaj imunski sistem včasih pretirano reagira in povzroči več škode okuženi osebi kot sam virus.

Znanstveniki so se zatekli k analizi posameznih celic, odvzetih iz dihalnega sistema bolnikov s kovid-19. Vsaka celica namreč različno reagira na okužbo in poda posamezne informacije o poteku bolezni, kar je vidno na individualnem odzivu na tisoče genov v eni celici.

V raziskavi je sodelovalo 19 bolnikov in pet zdravih posameznikov. Pri osmih bolnikih je imela bolezen razmeroma blag potek, pri 11 pa hudo. Analizirane vzorce so odvzeli iz sluznice nosu in grla ter pri dveh bolnikih iz bronhijev, poroča avstrijski “Standard”.

Znanstveniki so izolirali celice iz vzorcev, odvzetih v laboratoriju, in nato sekvencirali skupno 160.528 celic. Poleg imunskih celic so znanstveniki v vzorcih našli predvsem celice iz površinske plasti dihalnih poti, torej različne epitelijske celice.

“Iz njih smo izolirali ribonukleinsko kislino (RNA), ki vsebuje dedni material virusa, pa tudi prepis aktivnih genov v človeških celicah,” pojasnjujejo iz Digitalnega zdravstvenega centra.

Na podlagi teh podatkov in kliničnih informacij so znanstveniki sklepali o poteku okužbe na ravni posameznih celic. Koronavirus Sars-Cov-2 vstopi v celice s pritrditvijo na receptor ACE2.

“Videli smo, da je ta receptor dvakrat ali celo trikrat bolj izrazit v epitelijskih celicah bolnikov s kovid-19 kot v epitelijskih celicah zdravih ljudi iz kontrolne skupine,” pojasnjuje Christian Conrad, ki je sodeloval v raziskavi.


				Oboleli različno reagirajo na virus Covid 19			Oboleli različno reagirajo na virus Covid 19

Okužene celice nato pošljejo “klic na pomoč” imunskemu sistemu in privabijo imunske celice, ki jim pomagajo v boju proti okužbi z ubijanjem okuženih epitelijskih celic in nevtralizacijo virusa.

“Zanimivo je, da nevrotransmiter interferon, ki predstavlja osrednjo obrambno strategijo imunskega sistema pred virusnimi okužbami, v primeru kovid-19 prispeva k epitelijskim celicam, ki proizvajajo več ACE2 receptorjev in tako postanejo bolj dovzetne za virusno okužbo,”  pravi Lehmann.

Možnosti terapije
Na ta način imunski sistem pomaga virusu, da okuži posamezne celice, intenzivira bolezen. Zaključek znanstvenikov je, da analiza posameznih celic jasno kaže, da se virus povezuje z bolnikovim imunskim sistemom in da ima ta zveza uničujoč učinek.

Znanstveniki so opazili, da imunske celice, zlasti pri hudo bolnih bolnikih, reagirajo s preveč vnetja in spodbujajo uničenje pljučnega tkiva. To bi lahko razložilo, zakaj takšni bolniki okužbo močneje prizadenejo kot pacienti, pri katerih se imunski sistem ustrezno odzove.

Zato je treba bolnike ne le nadzorovati zaradi virusne okužbe, ampak tudi razmisliti o možnostih zdravljenja, ki bo omejilo reakcijo imunskega sistema, na primer z deksametazonom, morda na začetku bolezni, so prepričani znanstveniki.

Mogoče vam bo všeč