Subkultura ali vandalizem? Zavrženi kolesci ob železnici(Foto: Urša Dorn)
KomentarKulturaLokalnoSlovenijaV fokusu

Urbana subkultura ali vandalizem-kaj je dopustno?

Poletje je. Ljudje, občani, gosti od tu in tam, turisti od koderkoli že, to bi naj bil poletni utrip mesta, našega, vašega, mojega, tvojega. Bilo bi naj  in  bi moralo biti urejeno, negovano, lepo. Danes, jutri, pojutrišnjem. Lepo se sliši in bere, kaj ne?

Pa je v resnici tako?

Ob vsem lepem in doseženem, govorim predvsem za Celje, žal ni tako kot bi moralo biti. V več ozirih. So velikokrat na določenih lokacijah, ki niso niti 100 metrov narazen, dva svetova, v prijetnem in manj prijetnem, v spodobnem in nespodobnem, v lepem in manj lepem smislu.  V mestu z prebivalci,  ki so del tega mesta. Kako je potem možno, da je na določenih koncih za  »odlično 5« in za razglednico  iz knežjega mesta, drugje pa kot  na smetnjaku in blodnjaku degradiranega »ameriškega« velemesta. V radiju 500 metrov iz centra eden, izven tega pa drugi vzorec vedenja, kulture odnosa do vsega. Do premoženja(najpogosteje tujega, ali mestnega), ki ni njihovo, do infrastrukture, do dosežkih mesta na področju izboljšanja pogojev življenja. Isti  ljudje, isto mesto, ista poslopja, iste ulice. Kaj  je to pri ljudeh? Je to nasprotovanje in dolgega časa, drugačno vedenje zaradi dokazovanja okolju, ožjem  ali širšem,  družabnem in v družbi.  Ali lahko temu rečemo osebnostna razdvojenost  povzročiteljev ali bipolarna motnja urbanih ali urbaniziranih središč povzročena z razvojem družbe kot takšne. Za vse to omenjeno mora obstajati razlaga. Ne tako enostavna in ne enoznačna. Kako, če karikiramo do konca, če vzameš, najameš kolo iz sistema KolesCe, ga uporabljaš v centru mesta in ga vrneš na mesto  kjer si ga vzel, je tako kot mora biti, se vedeš na način kot je prav in pričakovano, na drugi strani pa vzameš kolo na Ljubljanski(pri Mercatorju), se voziš  in ga kasneje vržeš v Ložnico( pod železniški podvoz).

Ali ima kdo razumsko razlago za to početje?

To nima nič skupnega z morebitno  subkulturo, spodbujanjem ali toleriranjem drugačnega kulturnega sklopa. To se preprosto imenuje ali bi se moralo imenovati vandalizem. Ta vandalizem z vsemi vidnimi in ne vidnimi učinki in posledicami mora biti izsledljiv in sankcioniran. Družba in okolje morata svoje reakcije poleg temeljne zaznave(skozi okno, iz varne razdalje) posredovati primernemu organu  ali inštituciji, ki ima moči posredovanja, sledenja in tudi možnost izsleditve kršiteljev in izvajalcev teh vandalskih početij,  ki imajo uničevalen in predvsem škodljiv učinek na kvaliteto življenja v mestu.

Poletje velikokrat prinese na plano ali  očem postane vidno nekaj kar sicer ne vidimo. Med drugim tudi »izdelke« subkulture. Pod katero pa zagotovo ne spada vandalizem z  vsem kar prinese oziroma odnese. Prav je, da to prej omenjeno  poletje prinese več reda in učinka, vizualnega in siceršnjega tudi z primerno izsleditvijo in javnimi opozorili Da bo tisti kvalitetni del poletja in vsega dogajanja dobi  na veljavi. Vsem bo lepše in boljše!

Vane T. Costa

Zavrženi kolesci ob železnici(Foto: Urša Dorn)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Komentar