Foto: Reuters
Črna kronikaEvropaSlovenijaSvetV fokusu

Ob nemirih v Franciji: »Francoski župan: Več dni smo bili v peklu-policija bi lahko konkretneje uporabljala ukrepe«

Neuilly-sur-Marne je vzhodno predmestje Pariza in občina v departmaju Seine-Saint-Denis osrednje francoske regije Île-de-France. Zartoshte Bakhtiari je  župan tega mesteca, Neuilly-sur-Marne, ene najrevnejših regij v Franciji, vzhodno od Pariza. In sam župan ponoči patruljira po ulicah z ducatom policistov in svetnikov do 4.00 ali 5.00 ure in deluje kot sistem za zgodnje opozarjanje policije, ki se ukvarja s tamkajšnjimi izgredniki.

Zartoshte Bakhtiari pravi, da ne spi več kot tri ure na noč, odkar so se pred tednom dni začeli nemiri v Franciji. Podnevi pa opravlja vlogo župana tega dela predmestja Pariza, ki sicer spada v pariško okrožje Saint Denis.

“Več dni smo bili v peklu,” je med ostalim izjavil  za BBC. Taisti župan se  je z več kot 200 drugimi župani že  odpravil v Elizejsko palačo, da bi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom razpravljali o krizi.  Macron je v danes  dejal, da je “zelo previden” glede vrnitve k miru po več nočeh nemirov, vendar je ocenil, da je “vrhunec” “mimo, pred približno 250 županov mest, ki jih je prizadelo nasilje v “Elizejskih poljih”.

Kljub temu županova zahteva je  po “več trdnosti” države in dovoljenje lokalni mestni policiji, da uporablja brezpilotna letala za spremljanje dejavnosti v mestu.

Država mora biti konkretnejša  po prijemih in obravnavi-zaenkrat premila!

 

“To, kar se zdaj dogaja, je posledica dolgoletne šibkosti politikov in nesprejetih odločitev,” je prepričan. “Gre za problem oblasti, ker se ti izgredniki ne bojijo pravice. Lahko gredo na sodišče, vendar se vrnejo domov nekaj ur po sojenju, preprosto zato, ker nimamo dovolj mest v zaporu na območju Pariza. Ne moremo podpreti takšne šibkosti države.” Šibkost ne sme biti v soodvisnost z potrebami po glasovih  za potrebe politikov ob vsakokratnih volitev. Na žalost francoski predsednik »kalkulira« in se zgodijo te takšne devastacije, ki nimajo nič skupnega s samim povodom za nemire in nerede, ki spravljajo celotno državo v nevarnost.

E. Macron na sestanku z 250 župani prizadetih občin(Foto: Ludovic Marin/Pool / via Reuters)

Tik pred njegovo pisarno v mestni hiši je zoglenel zid lokalnega mestnega policijskega oddelka. “Ob eni uri zjutraj so preskočili ta zid s pločevinko bencina,” pojasnjuje župan Bakhtiari in kaže na floto sedmih zoglenelih patruljnih avtomobilov, katerih pepelnato okostje je nanizano pod črno fasado. Toda stavbo so delili z javnim stanovanjskim oddelkom, ki je bil zadolžen za iskanje domov za 2300 lokalnih ljudi. V notranjosti je pisarna karbonizirana lupina iz staljene plastike in pepela. Vse papirne datoteke niso bile digitalizirane. Podrobnosti o mnogih tistih, ki tukaj najbolj potrebujejo stanovanje, je ogenj izbrisal iz evidence. Tile vandali  in piromani in njih sledilci so nadredili slabo uslugo sebi in svojim spodobnim someščanom, vse bo treba na novo zbirati, organizirati in sistemizirati. Na škodo njih samih.  Sami piromani, so po posnetkih ki so na razpolago, so stari med 14-16 let.

Mladoletniki v prve “razbijaške” vrste

Težko je razumeti, da so otroci tisti, ki uničujejo stvari ker bi pri tej starosti starši morali biti odgovorni zanje  in ne da so prepuščeni samo sebi ob teh nezaslišanih neredih in situacijah brez kontrole. Te mladostnike, pravzaprav otroke, organizatorji tolp načrtno postavijo v prve  vrste, češ tebi, vam ne morejo nič, pojdite razbijate, zažigajte, pokradite vse kar lahko.  In ob prvi, drugi  ali ne vem kateri akciji pod patronatom »tolpašev« so že sami kriminalci kljub svojih 12-13-14 let

Najbolj prizadet del Neuilly-sur-Marne je območje, imenovano Les Fauvettes. Tukaj so požgali javno knjižnico, trgovine in supermarket. Les Fauvettes je tudi dom številnih samih upornikov.

Mnogokrat letijo obtožbe na rasistično ravnanje policije. S to trditvijo se ne strinja župan Bakhtiari in zavrača obtožbe, da ima težave s francosko policijo.

“Nikakor ne, takega argumenta ne morem slišati,” vztraja. “Morda imamo v policiji ljudi, ki so rasisti, vendar ne moremo reči, da je policija sama rasistična. Policija se tukaj v Franciji obnaša zelo dobro.”

Resume

Kar je enkrat ušlo iz steklenice na isto odprtino ne gre več nazaj. Po logiki, razumu in vsem kar sodi zraven. Da se to ne sme ali ne bo zgodilo drugje je tudi prepozno gojiti tovrstna upanja. Kot je omenjeni župan revnega predmestja Pariza dejal, je potrebna edukacija, da s tem  nerazumnem početjem uničujejo tudi  svojo morebitno boljšo prihodnost. Če želijo lastno prihodnost ne smejo uničevati dosežke sedanjosti.  Sreča z razumom mora biti v dobrih odnosih. V kolikor se to ne zgodi kmalu, bo prihodnost nemogoča in stanje  brezizhodno za vse, posebej za tiste, ki danes razbijajo, zažigajo, plenijo.

Žal!

Vane T. Costa

Vir: BBC(video intervju)& VTC

Foto: Ludovic Marin/Pool / via REUTERS

 

 

 

Mogoče vam bo všeč