Nekategorizirano

UNICEF uporablja pristranske informacije iz dvomljivih virov za očrnitev Izraela?

 

                   Po poročanju FoxNews je organizacija za otroke v okviru Združenih narodov (UNICEF) postala tarča obtožb ker naj bi uporabljala pristranske informacije pridobljene s strani radikalnih proti- Izraelskih skupin za podkrepitev namere za vključitev izraelske vojske v poročilo Generalnega sekretarja Združenih narodov o otrocih in oboroženih spopadih. V kolikor bi se izraelska vojska znašla na prej omenjenem seznamu bi to lahko vodilo do resnih sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov.

            Kot pravijo kritiki nastajajočega poročila Združenih narodov je namen vključitev izraelske vojske (IDF) na črno listo “resnih kršiteljev pravic otrok”. Pod kritiko je je podpisana NGO Monitor, raziskovalni inštitut iz Izraela, ki se ukvarja z analizo delovanja nevladnih organizacij (NGO- non-governmental organisations).

             Naslovljena pod “Unicef in njegova nevladna organizacijska delovna skupina: kampanja za očrnitev izraelske vojske”, kritika razlaga da UNICEF že od leta 2007 vodi “Delovno skupino za resne kršitve pravic otrok”, ki opazuje in poroča o resnih kršitvah pravic otrok v Izraelu in okupiranem Palestinskim ozemlju in 19 drugih območij spopadov.

              UNICEFO-va delovna skupina naj bi pridobljene podatke kmalu delila z posebnim predstavnikom Združenih narodov za otroke in oborožene spopade. Te podatki bodo potem posredovani Generalnemu sekretarju Združenih narodov António Guterresu. NGO Monitor navaja da je “UNICEFOVA vloga v tem procesu legitimacija napačnih in popačenih trditev nevladnih organizacij, trditve ki so potem preko baze podatkov UNICEFA objavljene v različnih publikacij Združenih narodov.

               NGO Monitor obtožuje UNICEFOV-o izpostavo v Palestinskem teritoriju kot politično motivirano in “popolnoma neusklajeno s svojim mandatom varstva otrok in smernic nevtralnosti ter nepristranskosti”.

               Republikanski kongresnik Ron DeSantis (Florida), član kongresnega odbora za zunanje zadeve, je za FoxNews povedal da je Izrael “trden varuh človekovih pravic” in posvaril pred finančnimi posledicami uvrstitve izraelske vojske na črno listo prej omenjenega seznama. “Že samo razmišljanje v to smer, je po obsodbi predsednika Trumpa s strani Združenih narodov zaradi priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela, samo še dodaten dokaz proti-Izraelske drže Združenih narodov”.

                NGO Monitor navaja, ” V publikacijah Združenih narodov ne najdemo sledu o temu da obtožbe izhajajo iz krogov nekvalificiranih in t.i.  “aktivistov v prostem času”. Nekateri naj bi imeli povezave z domnevnimi terorističnimi organizacijami”.  NGO Monitor tukaj posebej izpostavi vejo agencije(UNICEF) imenovano UNICEF OPT (OPT- Occupied Palestinian Territory) kot “nepogrešljiv” del UNICEFOV-e kampanje.

                  Kot odgovor na kritike je UNICEF-ov predstavnik povedal da UNICEF ni udeležen pri sestavi prej omenjenega poročila.

                  UNICEF je izjavil da ne odloča katere države oz. druge vrste pravnih entitet naj bi bile na črnem seznamu. Odločitev je izključno v rokah Generalnega sekretarja.

                   Predstavnik UNICEF-a je stopil v bran “delovni skupini” o domnevnem pristranskem poročanju: “Proces opazovanj in poročanja je voden s strani delovne skupine, ki združuje agencije Združenih narodov in mednarodne, Izraelske ter Palestinske nevladne organizacije. Omenjene organizacije so izbrane na podlagi njihove zmožnosti rednega dajanja točnih, verodostojnih, nepristranskih in objektivnih dejstev o otrocih, ki so jim bile kršene pravice zaradi oboroženih spopadov.”

                   Predstavnik prav tako trdi da so informacije, ki jih prejmejo in uporabijo “podvržene zapletenemu in strogemu procesu ocenjevanja pridobljenih in deljenih informacij.” Kot trdi predstavnik UNICEF-a so vse informacije preverjene, ” informacije za katere je presojeno da so netočne ali pristranske pa niso uporabljene.”

                   “Naše delo v povezavi z otroci, ki so udeleženi oz. prizadeti v oboroženih spopadih, je poznano državam članicam (UN). Mnoge izmed držav članic so tudi UNICEF-ovi donatorji in prejemajo redna poročila o tem kako se uporabljajo njihovi prispevki.”

                      NGO Monitor pa kljub izjavi predstavnika UNICEF-a še naprej vztraja pri svojih stališčih da so informacije pristranske. Še več; trdijo da naj bi kar 3 skupine oz. organizacije, ki UNICEF-ovo delovno skupino zalagajo z informacijimi, imele zaskrbljujoče povezave z teroristično organizacijo “Popularna fronta za osvoboditev Palestine (PFLP)”. PFLP je na seznamu zunanjega ministrstva Združenih držav kot tuja teroristična organizacija, prav tako jo najdemo na seznamu Evropske unije, ne zasledimo pa je na podobnem seznamu samih Združenih narodov.

                      Analiza inštituta NGO Monitor kot primer navaja skupino Addameer ( skupina dovaja informacije za UNICEF-ovo delovno skupino). Addameer navajajo kot sodelavce prej omenjene PFLP. Veliko najbolj vidnih članov skupine Addameer je bilo obsojenih za zločine (tako predsednik kot soustanovitelj). Eden izmed njihovih delavcev na terenu je bil zaprt zaradi poskusa umora bivšega glavnega rabina Izraela leta 2005.

                     NGO Monitor naprej navaja, da je imela skupina “Defense for Children International- Palestine (DCI-P), člana uprave, ki je v letu 1968 izvajal napade na izraelske državljana z granatami za kar je bil obsojen na 17 let zapora s strani Izraela.

                     NGO Monitor je se posebej zaskrbljen zaradi nezmožnosti obvarovanja otrok s strani UNICEF-a. Pri tem citira enega izmed letakov UNICEF-a (Otroci v oboroženih spopadih). V letaku naj bi UNICEF priznal da je situacija v Gazi onemogoča odkrivanje “primerov rekrutiranja in uporabe otrok v oboroženih spopadih.” Iz drugih primerov je razvidno da se tega poslužujejo tako Hamas kot druge teroristične organizacije izhajajoče v Gazi.

                     Če bi se Izrael (vojska) znašel na omenjem črnem seznamu, bi bil postavljen med teroristične organizacije kot so ISIS, Al- Qaeda in talibani. Diplomati, delujoči v Združenih narodih, sicer mislijo da je postavitev Izraela na črni seznam nekaj kar se praktično ne more zgoditi. NGO Monitor pa bi, s svojo študijo in analizo , predvsem rad pokazal in dokazal državam članicam (donatorkam) za kaj se uporabljajo njihova finančna sredstva. NGO Monitor prav tako predlaga UNICEF-u da naj prekine sodelovanje z nevladnimi organizacijami, za katere je bilo dokazano ali pa je razvidno, da imajo povezave z znanimi terorističnimi skupinami oz. organizacijami.

                    

 

 

              

Mogoče vam bo všeč