Nekategorizirano

UKC Maribor: Odkrili kip dr. Ignaza Semmelweisa, pionirja antiseptičnih metod v porodništvu

Letos Srednja Evropa obeležuje 200. obletnico rojstva zdravnika, humanista in znanstvenika madžarskega rodu dr. Ignaza Semmelweisa. V čast dr. Ignaza Semmelweisa so v sredo, 28. 11. 2018, ob 15.30, v parku pred stolpnico Klinike za kirurgijo, slavnostno odkrili kip dr. Semmelweisa. Univerza Semmelweis iz Budimpešte je kip poklonila partnerski instituciji Alma Mater Europaea – ECM. Kip je prevzel UKC Maribor, kot učna baza študentov medicine in zdravstvenih ved, ter ga postavil na območje pred stolpnico Klinike za kirurgijo UKC Maribor.

 

Kip, ki ga je izdelal madžarski kipar Ivan Paulikovics, je prevzel Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor kot učna baza študentov medicine in zdravstvenih ved. Na včerajšnjem slovesnem odkritju kipa sta bila med drugim prisotna nekdanji rektor Univerze Semmelweis in predsednik Semmelweisove spominske komisije na Madžarskem prof. dr. Laszlo Rosivall ter madžarska veleposlanica nj. eks. Edit Szilagyine Batorfi.


							Kip so odkrili prof. dr. Vojko Flis, direktor UKC Maribor, prof. dr. Laszlo Rosivall, prof. dr. Ludvik Toplak in Arpad Meszaros. Med slavnostnimi govorniki sta bila tudi veleposlanica Madžarske, gospa Edit S. Batorfi in predstavnik Vlade Republike Madžarske gospod Arpad Meszaros. S strani Vlade RS pa je spregovorila gospa Klavdija Kobal Štraus, direktorica Direktorata za dolgotrajno oskrbo.

Ignaz Semmelweis se je rodil 1. julija 1818 v Budimpešti, umrl pa 13. avgusta 1865 na Dunaju. Znan je kot pionir antiseptičnih metod v porodništvu, s katerimi mu je uspelo drastično zmanjšati pogostost okužb in s tem smrtnost porodnic v klinikah, dve desetletji preden je Louis Pasteur objavil svojo teorijo o mikroorganizmih, ki povzročajo okužbe.

Dr. Semmelweis, Madžar judovskega rodu, je bil sredi 19. stoletja vodja centralne ginekološke klinike na Dunaju. Letos, ko mineva 200 let od zdravnikovega rojstva, so na Madžarskem razglasili Leto Ignaza Semmelweisa. Vlada je ob tem pooblastila Univerzo Semmelweis ter njenega nekdanjega rektorja Laszla Rosivalla, da vodita in organizirata akademske aktivnosti s partnerskimi univerzami sosednjih držav ter celotne srednje Evrope.

Mogoče vam bo všeč