Nekategorizirano

Turizem : Čudovito mesto na jugu Italije, ustvarjeno kot davčna goljufija

Če vprašate izkušene popotnike in Italijane, kam se odpraviti na izlet na jug Italije, bodo mestece na gričih province Bari vedno omenili.

Kraj se imenuje Alberobelo, njegov zaščitni znak pa so tako imenovane hiše trulli. Z enim pogledom na mesto boste pomislili, da ste stopili v najbolj romantično različico podeželskega Sredozemlja iz 16. stoletja.

Razlog za to je pravljična arhitektura, torej tradicionalna gradnja kamnitih hiš s stožčastimi strehami. Tovrstna gradnja je bila prisotna v Italiji in zunaj nje, vendar se je pred 500 leti zgodila boljša organizacija in združitev.

Obstajajo številne različice, zakaj je bil Alberobelo zgrajen, najbolj priljubljena pa je tista, ki danes dobro odmeva, ki pravi, da je bilo naselje zgrajeno iz stoletne potrebe človeka, da se izogne ​​plačevanju davkov.

Ko je Neapeljska kraljevina poslala “svojega človeka” pobirati davke, so lokalne oblasti pripravile trik – zgraditi fevdno naselje iz apnenca brez veziv, ki ga je mogoče enostavno razstaviti in obnoviti, ko pobiralci odidejo.

Sčasoma so prejeli kraljeve privilegije, ki so jih osvobodili fevdalnih dajatev, vendar so ohranili slog gradnje: debele strehe in dobra izolacija so ta “stanovanja” poleti naredila prijetna, pozimi pa topla.

Morda se sprva zdi kot muzej na prostem iz starih časov in misel, da tam nekdo še vedno živi, ​​je presenetljiva, a to mesto ima kar 11.000 prebivalcev. Poleg tega zahodni turisti kažejo veliko zanimanje za nakup teh nepremičnin, ki bi jih preuredili v počitniške domove.

Ta način gradnje v svetu ni neznan. Podobne zgradbe najdemo od Sredozemlja do Nemčije. Služili so predvsem kot zavetišče kmetom ali kot skladišče, čeprav so bila nekatera naseljena.

Posebnost tega italijanskega kraja pa je, da so na tako majhnem območju odlično ohranjeni številni primerki, ki so še danes živi, ​​zato ga je UNESCO leta 1996 uvrstil na seznam svetovne dediščine v Evropi.

Mogoče vam bo všeč