Nekategorizirano

Turčija grozi Grčiji z vojno, če širi svoje ozemlje na morju !!

Morebitna grška širitev teritorialnih voda ob morski meji s Turčijo bo veljala za razlog za vojno, je dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

“Grki ne smejo razširiti svojih teritorialnih voda v Egejskem morju na 12 milj,” je dejal Cavusol, ki se nanaša na morje, ki deli dve sredozemski državi.

“To bi bil razlog za vojno, casus belli,” je dejal Cavusoglu, ki navaja izjavo turškega parlamenta iz leta 1995.

Tako Turčija kot Grčija imata v Egejskem morju šest milj teritorialnega morja, kjer se ob turški obali nahaja veliko grških otokov. Dve sosednji članici Nata se v zadnjih dneh prepirata o načrtih Turčije za raziskovanje podmornice vzhodnega Sredozemlja, katero naj bi bilo bogato nafto in plinom. Turško opozorilo je prišlo, potem ko je grški premier Kyriakos Mitsotakis prejšnji teden napovedal, da se bodo grške teritorialne vode na zahodni strani, ki so obrnjene proti Italiji, razširile s šest na 12 milj. Mitsotakis je tudi dejal, da lahko Grčija svoje teritorialne vode razširi na druga območja.

“Ne zanima nas, če širijo svoje teritorialno morje v Jonskem morju … toda naš položaj okoli Egejskega morja je popolnoma jasen”  je dejal Cavushola.

Mogoče vam bo všeč