Nekategorizirano

Tudi v Celju spoštujejo ostrejše omejitve gibanja na javnih površinah

V času veljave predpisa-odloka o omejitvi zbiranja na javnih mestih ter omejitve gibanja glede zadovoljevanja nujnih potreb  za enostavno funkcioniranje samo znotraj meja lastne občine na policijski upravi sprejemajo želo veliko vprašanj. Sama policija ne more izdajati odločb o kršitvi odloka, izvaja pa določene naloge v prometu tako da ugotavlja  ali ste upravičeni do zadrževanja ali prisotnosti v drugi občini v kolikor  to ni pot v službo.

Potrebno je imeti kar koli, ki na določen način  potrjuje vašo nujno in potrebno prisotnost v kraj, kamor ste namenjeni. Policisti vse svoje ugotovitve posredujejo sanitarnemu inšpektorju, ki ima moč odločanja  na podlagi predlogov podanih s strani policistov. Po vseh občinah  pri nadzoru kršitve odloka o zbiranju na javnih mestih sodelujejo še redarstvene službe, Civilna zaščita ter prostovoljci znotraj teh služb. Kot navaja predstavnica za stike z javnostmi PU Celje, v  času od nastopa odloka ni bilo kršiteljev. Za sam odlok od prej glede zbiranj  na javnih površinah pa je bilo  kar nekaj obvestil in naznanil o kršitvah odloka iz preteklega vikenda pa tudi včeraj na več koncih znotraj območja PU Celje. Za mnoga vprašanja, ki so res dnevna, specifična in se zelo konkretno nanašajo na vsakdanja opravila, povezana z oskrbo sorodnikov, staršev,  kakor tudi hranjene živali, ki nimajo skrbnika, se pa lahko poslužujete z linkom spodaj:

https://www.gov.si/novice/2020-03-30-najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-glede-odloka-o-zacasni-splosni-prepovedi-gibanja-in-zbiranja-ljudi-na-javnih-mestih-v-sloveniji/?fbclid=IwAR0EP5_c2NrfQUKnuZikQkjNyMo3VPGaX5kl5H04za-I4IpLSyLMXInfO3g

 

Glede na kompetence v lokalni skupnosti je pa tako: dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite.

V samem Celju pa so od ponedeljka  občinski redarji tako kot tudi policisti in vsi ostali organi, ki imajo neposredno pristojnost ukrepanja, dodatno številčno bolj prisotni na določenih javnih površinah, kjer je mogoče pričakovati druženje ali zbiranje ljudi oziroma kršenje vladnega odloka. Zato se posebej pričakuje  od občanov da se ta odlok z vso resnostjo vzame na znanje in se ga ne poskuša izigrati ali izigravati. Občina ima možnosti  poostritve ukrepov v smislu omejitve uporabe določenih javnih površin četudi se jih obiskuje posamično ampak z čezmerno frekvenco. To lahko naredi z prepovedjo pristopa do teh javnih površin na način da fizično zapre dostop do le teh. Za enkrat do tega še ni prišlo, lahko se pa to zgodi, je dejal v svoji izjavi Bojan Šrot, župan MO Celje.

Tako da kot se da iz različnih dopisovanj na družabnih omrežjih se da ugotoviti da  prav sedaj, nekatere profile občanov konkretno mika  do gredo in se družijo ob Šmartinskem jezeru, na Celjski koči, da  skupinsko kolesarijo, da o sprehodih ob Savinji ter posedanju v skupinicah med katerimi so vsi brez mask seveda ob »obveznem« neupoštevanju  varnostne in socialne razdalje, pa ni potrebno izgubljati besed.

Do kdaj bo to šlo tako, do prve okužbe in do takrat ko bo to zelo blizu vas in vaših bližjih. Če si ne želite nič od prej omenjenega pa zagotovo ste ZA upoštevanje odlokov v dobro vseh, mar ne?

V.K.T.

Mogoče vam bo všeč