Nekategorizirano

Tudi Celje na seznamu mest. kjer delujejo kriminalne združbe za tihotapljenje migrantov iz oddaljenih držav

Malo sem bil presenečen zjutraj, ko sem prebral na družbenih omrežjih. kjer je nekdanja stanovska kolegica pisala kot da se je zbudila v kakšni ameriški kriminalistični nadaljevanki tipa NYPD, kjer specialci lovijo velike kriminalce z močnimi policijskimi silami in tehniko v smislu oklepnikov ter specialci v popolni bojni opremi. Prvi namigi okrog desetih,  drugi pa okrog 13 ure. Iz PU Celje smo izvedeli,  da je  več kot 70 kriminalistov in policistov danes na širšem območju Celja izvajalo več hišnih preiskav s področja nezakonitih migracij zoper kriminalno združbo, ki je delovala na širšem celjskem območju.

Iz do sedaj zbranih podatkov ugotovitve kažejo, da so osumljeni v sodelovanju z neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine, organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala z namenom prevažanja ilegalnih migrantov. Od konca lanskega leta do danes so preko Slovenije prepeljali najmanj 270 ljudi. S tem »smo« se Celjani oziroma  osebe, ki so vključeni v to delovanje, pridružili »slavnemu« seznamu krajev čigar prebivalci se ukvarjajo z tovrstno kriminalno dejavnostjo. Aktivnosti na terenu še potekajo, trenutno smo prostost odvzeli sedmim osebam, so zapisali v sporočilu PU Celje.

Če nadaljujemo v tem smislu,  tukaj se postavlja hipotetično vprašanje ali so »izvajalci« teh dejanj to počeli na povsem »ekonomski« podlagi  ali pa povsem iz »humanitarnih razlogov,« če že ne na filantropski podlagi. Šalo na stran, kajti vse bolj postaja jasno, da tihotapljenje migrantov ni sporadični pojav, ampak se seli ali je že tam, kjer to postaja in ostaja na temni strani delovanja, ki se mu drugače reče kriminal, ki akterjem prinaša enormne zaslužke. Do tega, kar zagotovo z lahkoto imenujem sistemski problem, se mora učinkovito odzvati država oziroma ministrstvo, pod  čigavo ingerencp ta sistemski problem spada. To pa je Poklukarjevo notranje ministrstvo, o Šarcu pa itak nima smisla izgubljati besed. O tem se bo dalo več zvedeti jutri.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč