Nekategorizirano

Tonin v odgovoru na Erjavčeve obtožbe: Slovenija napak ne sme ponavljati

Na neutemeljene obtožbe na račun dela KNOVS, ki jih v javnosti posredoval minister za obrambo Karel Erjavec, se je s sporočilom za javnost odzval Matej Tonin NSi, predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Arbitražni proces je Slovenijo stal 6,7 milijona evrov, mejni spor s sosednjo Hrvaško pa kljub temu ni končan in še vedno krni medsebojne odnose. Arbitražno sodišče je v vmesni sodbi ugotovilo nepravilnosti, vendar tudi ocenilo, da ne gre za takšne, da ne bi mogli nadaljevati procesa in ga tudi dokončati. Meja je danes določena, žal pa še ni uveljavljena.

Obramba vpletenih v arbitražni fiasko s poudarjanjem, da bi morali na vse skupaj pozabiti, je razumljiva, vendar pa v vsaki demokratični državi nesprejemljiva. Pravico imamo vedeti, zakaj je prišlo do nepravilnosti, ki jih je nenazadnje v svoji vmesni sodbi ugotovilo tudi arbitražno sodišče. Z iskanjem resnice o stvareh, ki jih je arbitražno sodišče že ugotovilo in so dejstvo, ne moremo v ničemer ogroziti slovenskih interesov, lahko pa preprečimo tovrstne napake v prihodnosti.

Dolžnost parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je, da ugotovi, ali je SOVA pri arbitraži ustrezno izobrazila in tehnično opremila ljudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Cilj poročila, ki ga bo pripravila KNOVS, pa je identifikacija pomanjkljivosti in šibkosti pri varovanju strateških interesov Slovenije, nato pa tudi priprava priporočil za njihovo odpravo.

KNOVS je sprejel sklep za pripravo poročila tudi z glasovi koalicijskih poslancev, prav tako so pred KNOVS nekateri že, drugi pa še bodo, pričali prostovoljno, zato so očitki o zlorabah neverodostojni in podli. Ker je vsebina včerajšnjih in tudi prihodnjih pričanj označena z oznako zaupno, bi bilo povsem nekorektno in tudi v nasprotju z zakonom, če bi o teh zadevah javno polemizirali. Minister Karel Erjavec ve, da javno ne smem govoriti o podrobnostih, kar mu trenutno omogoča napade na delo KNOVS in tudi name osebno. Na žaljive opazke ministra bo najbolj učinkovito odgovorila resnica v končnem poročilu.

Mogoče vam bo všeč