Nekategorizirano

Tomislav Nemec DSO Ljutomer: “Ne DSO, bolnišnice so kadrovsko usposobljene in opremljene za zdravljenje Covid 19!”

Eno od slovenskih žarišč množičnega obolevanja s Covid 19 je tudi ljutomerski Dom starejših občanov. Špetirju in nagajanju na relaciji lokalna skupnost in DSO se je pridružil tudi komunikacijski šum med ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in direktorjem ljutomerskega DSO Tomislavom Nemcem.

Minister se je na današnji izredni seji odbora za zdravstvo DZ, na kateri so obravnavali dogajanja v domovih za starejše v času epidemije Covid 19,  ostro odzval na dogajanja v DSO Ljutomer in med drugim tudi izjavil, da “z načinom dela in direktorjem tam se ne da delati. Ljudje nočejo sodelovati. To ni problem zdravstva, lahko pa služi kot krasen primer, kako država nič ne naredi!” Minister Gantar.

Današnja statistika DSO Ljutomer: 48 stanovalcev je pozitivnih na Covid-19. Med temi so všteti tudi stanovalci, ki so imeli pri kontrolnem brisu nejasen izvid in tudi v naslednjih dneh je pričakovati, da bodo negativni. Vse stanovalce, dokler nimajo dveh zaporednih brisov negativnih obravnavajo kot pozitivne na COVID-19.

Njegova opazka se je nanašala na ugotovitev, da od 102 DSO le v 15. beležijo okužbe s koronavirusom med stanovalci. “Trdim, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil,” je zatrdil minister Gantar. Besede so letele tudi na račun direktorja DSO Ljutomer Tomislava Nemca, ki je že dlje časa rotil in prosil zdravniško stroko, da se okužene in bolnike prepusti bolnišničnemu zdravljenju, ker DSO ne po opremi in ne po kadrovski zasedbi tega niso sposobni. Komunikacijski šum med Nemcem in ministrom GHabrom pa je nastal, ko je direktor DSO Ljutomer dejal, da so starostniki v DSO drugorazredni državljani, zato jih bolnišnice nočejo prevzeti. Odgovor ministra Gantarja: “Skrajno nekorektno ali politikantsko je govorjenje o drugorazrednih državljanih v domovih za starejše, to ne drži. To vam lahko zagotovi vsak zdravnik ali medicinska sestra, ki je delala na tem področju!” 

Danes se je z javnim pismom ministru za zdravje oglasil Tomislav Nemec, poseben zapis ministru in slovenski javnosti pa so prispevali še zaposleni v DSO Ljutomer.

Oba zapisa objavljamo v celoti:

 “Spoštovani gospod minister Gantar!
Takšen odziv z vaše strani je bil nekako pričakovan. Že v začetku pojava virusa v našem domu ste podali na osnovi anonimk in drugih virov oceno o stanju v našem domu, ne da bi preverili dejstva. Trdimo, da navedbe niso resnične. Nasprotno – vse predpise smo ves čas spoštovali in ukrepe najdosledneje izvajali. Prav tako v našem domu ves čas korektno sodelujemo s številnimi deležniki, ki danes delajo v našem domu.

V domu smo od vsega začetka okužbe resnično potrebovali pomoč, vendar pa smo namesto te bili s strani županje in podžupana deležni nenehnih kritik, širjenja neresnic, ki so se očitno razširile tudi do ministra. Ob tem navajam, da se štab Civilne zaščite v Ljutomeru do danes še ni sestal, sam sem večkrat dnevno kontaktiral poveljnika in prosil za pomoč, ki pa je bila zelo skromna. Tudi občani  Ljutomera ugotavljajo, da je v tako težki situaciji risanje srčkov po družbenih omrežjih s strani županje bistveno premalo za zajezitev okužbe.
Res sem si že na začetku okužbe prizadeval, da se naše prve obolele stanovalce razseli (podobno kot sedaj v Murski Soboti). Žal takrat posluha ne občine niti države za to ni bilo. Stroki, kot se mi očita, pa nikoli nisem nasprotoval, čeprav se je takrat odločila, da okuženi stanovalci ostanejo v našem domu. Kot direktor pa sem dolžan narediti vse, da se širitev ustavi.
Drugi koncept, ki ga je zagovarjalo ministrstvo, da naj bi kljub temu da je bil izbruh nenaden in v večjem obsegu, bolnišnica izvedla le svetovanje, ni bil primeren, ker je bilo takrat naše osebje obolelo in v domu ni bilo prav veliko osebja, ki bi mu lahko kaj svetovali. Glede na razširjenost okužbe smo zahtevali ne le svetovanje, ampak aktivno vključitev bolnišnice, saj je zajezitev okužbe možna le z delom izkušenega osebja. To nam je sedaj uspelo in smo hvaležni vsem, ki so prišli pomagat. Pomisleke smo imeli tudi glede smernic, da naši bolni ostajajo v domu, za njih bi bilo potrebno bolnišnično zdravljenje in nudenje najvišje možne pomoči, razen če bi to sami odklonili.
Veseli me pa, da sedaj, ko je sicer najtežje delo opravljeno in okužba v glavnem zajezena, ministrstvo spreminja  strategijo in odpira vrata bolnišnice Ptuj.
Vem, da imajo izjave ministra veliko težo, vendar pa je narobe, če za te navedbe ni dokazov, niti se zadeva ne razišče, ampak zgolj pavšalno navaja na podlagi dvomljivih poročil, ki so bila ministru podana z namenom diskreditacije mene in zaposlenih v domu. V tej situaciji so takšne ministrove izjave o zavračanju pomoči in da zaradi napak nismo uspeli zajeziti okužbe, skrajno nekorektne. Sam vem, da sem naredil vse, kar je v moji moči, potrebna je le objektivna ocena. Upam, da bo minister to zmogel, preveril dejstva in naredil zaključek. Sedaj ko je okužba zaustavljena, je pa morda res politično oportuno, da se išče krivca za okužbe z virusom, ki pa nikakor ne sme biti del zdravstva in njegovih strategij, ampak smo za to najprikladnejši direktorji socialnih zavodov. Ob tej priložnosti pa želim poudariti, da ves čas korektno sodelujemo z ministrstvom za delo, s samim ministrom g. Ciglarjem, in tudi z zaposlenimi na MZ, za kar se jim zahvaljujemo. Kljub napadom lokalne politike in pod njihovim vplivom tudi ministra Gantarja in ker vem, kaj je res in predvsem zato, ker je potrebno tudi za stanovalce DSO Ljutomer poskrbeti najbolje, kar se da, zaenkrat vztrajam in se trudim.

Tomislav Nemec, direktor DSO Ljutomer

In še pismo zaposlenih v DSO Ljutomer:

Ljutomer, 21. april 2020
Spoštovani gospod minister za zdravje Tomaž Gantar,
vaš današnji nastop na Odboru za zdravstvo nas je presenetil ali povedano drugače zelo smo razočarani nad vašim nastopom, ko ste s populističnim nastopom sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v DSO Ljutomer v nemogočih razmerah in nas vi takrat niste slišali pa predstavljate, kot tiste, ki ne vemo kaj je naše delo.
Ne moremo verjeti, da prvi mož zdravstva v državi podaja zaključke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti. Spoštovani minister, niti enkrat niste vprašali nas zaposlenih kako se počutimo, ko delamo v nemogočih razmerah. Vaša edina podpora našemu trudu je bila ta, da ste direktorjem javnih zavodov naročili, da naj ne izplačajo težko zasluženega dodatka po kolektivni pogodbi. Kako si sploh upate, kaj vas res ni sram in danes ste spet svoje populistično izvajanje izvedli v vašem znanem slogu “kruha in iger”.
Čudi nas tudi, če je naše delo bilo tako napačno, da nas niste obiskali, pristojni minister nas je obiskal, se nam zahvalil za trud, od vas pa smo danes dobili plačilo. Hvala minister!
Najbolj pa nas žalosti, da se zadev lotevate čisto politično zdraharsko, saj želite zanetiti neke spore med zaposlenimi in tem zdravstvenim kadrom, ki nam je priskočil na pomoč. Spoštovani minister, zelo korektno sodelujemo in se vsem, ki so nam priskočili na pomoč iskreno zahvaljujemo, vam minister pa sporočamo, če bi nam prisluhnili prej bi bile številke obolelih v našem domu bistveno nižje.

                                                           Zaposleni v DSO Ljutomer
                             

Mogoče vam bo všeč