Nekategorizirano

Makedonija: Vlada makedonsko poslovno sfero izsiljuje z »obvezno« pomočjo in donacijami. Nov COVID 19 davek!?

Pogrezanje v blato in približevanje globokemu prepadu brezizhodnosti se nadaljuje pred očmi  vsega hudega vajenega prebivalstva Makedonije. Brezskrbnost njihove nezemeljske in izven planetarne elite je nemerljiva in zastrašujoča. Glede na ugled, politični  in siceršnji, ki ga premorejo ti vladni »vesoljci,« so deležni ignorance ali vsaj nevednosti s strani njihovih prijateljev. In kaj jim »ostane« po prejetih izrazih spodbude in razumevanjem da je hudo, ter da jim svetujejo da preizkusijo možnost notranjih še ne do konca izčrpanih rezerv?  Pa še to pride od nekih »tretjeligaških« demokracij in Vlad,  ki so približno enako uspešni v sesuvanju lastnih ekonomij in siromašenju lastnega prebivalstva. Samo še obisk  ali brzojavka podpore  s strani Gurbangulija Berdimuhammedova (tadžiški predsednik) manjka pa se lahko že zavihtijo na prvo mesto Evro-azijske »nabolj bedne« politične lige.

Koronavirus epidemija, ki se je globoko zažrla v vsakdan  fizičnega preživetja tamkajšnjega prebivalstva, pa ne riše »nasmeh« na obrazih ampak skrbi. Obup in brezizhodno stanje iz posledic, ki jih pušča korona  v »zavezništvu« s socialistično zblojeno vlado, sfrizirano za  mednarodne razmere in nepoučene v obliki tehnične vlade samo z enim  opozicijskim »ne-našim« ministrom za notranje zadeve. ki sliši na ime Nake Čulev. Seveda aparat pa popolnoma servilen prejšnjemu ministru, ki je sedaj samo, res samo »tehnični« premier Oliver Spasovski. Resnični pa se »lufta« naokoli.

In kaj jim je prinesel današnji dan?

Danes je svetlobo dneva dočakala čestitka v obliki višje  trošarine na goriva. Samo nobenega iz vlade ni bilo, da bi ga trikrat poljubili na lica, tako kot je navada v pravoslavnem svetu pri velikih vsenarodnih pomembnih odločitvah in daril, ki so jih »deležne« velike množice. Pa ni korona vzrok ampak strah, da bi bila vrsta dolga za sprejem čestitk ali morda kakšne druge oblika zahvale.

Šalo na stran. Vsepovsod po Evropi in svetu vlade iščejo izhod iz stanja, posebej na področju gospodarske pomoči  lastni ekonomiji skozi odpustke ali odloge raznih dajatev, ki so sicer normalne v normalnih okoliščinah. Tamkajšnji vsevedi po informacijah, ki so meni na voljo, so iznašli modus skozi šestmesečni moratorij  na neplačevanja prispevkov, potem pa dvigneš kredit, za katerega plačuješ samo obresti na brezobrestni kredit (verjetno želijo neko takso), ročnost poplačila tega ugodnega kredita pa je konec leta 2021. Seveda v gospodarstvu, ki je v »razcvetu« in je že zdavnaj iz krize. Te strašanske »ugodnosti« so na ravni gospodarskega in socialnega samomora. Tu bi ta boniteta državljanom in gospodarstvu dosegla  svoj »plemenit« cilj.

Preberi še: https://vfokusu.com/post/542308/covid-19-makedonija-v-kaosu-neredu-in-

Metodologija,  po kateri se določa število potencialno okuženih, temelji na popolni improvizaciji in voluntarizmu. Tudi o točnosti števila obolelih se natolcuje ali se sklicujejo na predvidevanje »baba Vange«. Sicer je kot zanimivost prav ta baba Vanga rojena v nek vas v Bolgariji,  ki je sosednja vasi Murtino na makedonski strani oziroma deset km vstran od  rojstne vasi njihovega  priljubljenega »bajkerja,«  znanega tudi kot nekdanji in sedanji »senčni« predsednik vlade. O repatriaciji, o kateri je že bilo govora, ko so začutili potrebo po nabijanju statistike, so tudi tiste, ki so prišli pravočasno nazaj in iz nerizičnih držav, poslali v karanteno, posebej če ni bil »njihov«, so mu pomeli konce, če je želel kaj postoriti za svoje zaposlene in podjetja. Pomoči, ki jo dobijo od drugod, ne doseže državljane in podjetja. kvečjemu izsiljujejo, prisilijo da dajo pomoč Vladi. Določenim poslovnežem so ukazali katero policijsko enoto morajo opremiti z »doniranimi« maskami in drugo opremo, kot smo lahko izvedeli. Posebej v nekaterih zahodnomakedonskih krajih S. Makedonije bi naj bila to pogosto vsakdanja in ne samo »korona« praksa.

Dvig feniksa iz pepela ali dokončno sesutje gospodarstva?

Kriza COVID19, je »idealna«  priložnost za obstoječe oblastne strukture v Makedoniji. Njim pravzaprav odgovarja, da traja čim dlje, ker kot je znano v kalnem loviti je lažje in preglednost se skriva za nujnostjo obvladovanja krize. V času, ko državljani in domoljubno naravnani poslovni svet zbira sredstva in donacije za bolnišnice, zdravnike ter za ostalo medicinsko osebje,  oni lepo povišajo trošarino na tekoča pogonska goriva in s tem »prilepijo« klofuto vsem, ki so pripravljeni pomagati za čimprejšnji  izhod iz krize.  Za svoje povečane apetite  pod izgovorom na krizo si priborijo nekih 600 milijonov USD za politično preživetje. Do volitev, ki jih je kriza preložila, oni pa si jih ne želijo, četudi poleg že omenjene cene tudi za ceno narodovega zdravja in negotovosti, s katero se sooča ta izstradana dežela »Bratov Miladinovih.«  Tako se lepo in zagotovo državo, gospodarstvo in gospodarstvenike  potiska v prepad ali na rob prepada.

Mnogokratna neenotnost tam živečih ljudi in narodov je bila usodna za njih samih. Ali bo to stara pesem z novimi godci, ostaja dilema na katero za zdaj sami niso zmožni ali sposobni razrešiti.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč