Nekategorizirano

Temu človeku moramo biti hvaležni za ohranitev spominov: Umrl je ustanovitelj digitalne fotografije in izumitelj pikslov

Russell Kirsch, ustanovitelj digitalne fotografije in izumitelj pikslov, je umrl v starosti 91 let, piše Belfast Telegraph.

Rodil se je leta 1929 v ZDA, obiskoval je Univerzo v New Yorku, Harvardu in MIT ter celotno delovno dobo preživel na Ameriškem nacionalnem inštitutu za znanost in tehnologijo.

V svoji petdesetletni karieri je raziskal, kodiral in teoretiziral o digitalni znanosti.

Njegov največji uspeh in tisto, kar si ga bo zgodovina zapomnila, je zagotovo prva skenirana digitalna fotografija, desetletja pred izumom prvega digitalnega fotoaparata.

Takrat je 27-letni Russell preučeval, kako spodbuditi računalnike (ki so v njegovem času zasedli cele sobe), da simulirajo človeški um in razvijejo zaznavanje. Ena ključnih sestavin je bila simulacija vida. Njegova ekipa je zasnovala tudi prvi optični bralnik, ki je bil sestavljen iz vrtljivega bobna, na katerega je bila fotografija postavljena, in rudimentarnih senzorjev, ki “berejo” fotografijo. Da bi olajšali prenos informacij v računalnik, so zasnovali omrežje, ki je olajšalo prenos in dekodiranje slike, temu načinu pa rečemo kodiranje in dekodiranje pik vizualnih informacij.

Prva skenirana fotografija je bila le s 179 pikami in prikazuje njegovega  trimesečnega sina Waldna. Današnje fotografije imajo lahko več tisoč pik, da bi čim bolj podrobno predstavile, kar človeško oko vidi.

Mogoče vam bo všeč