mednarodni danSlovenijaV fokusuZdravje

Teden Rdečega križa Slovenije bo potekal s sloganom Skupaj smo neustavljivi

Rdeči križ Slovenije se ob novih izzivih in ranljivostih zaveda, da mora pregledati svoj pristop in razmisliti o trenutnem okolju ter določiti prednostne naloge pri svojem delu. Naj gre za odpravljanje posledic naravnih ali drugih nesreč in okrevanje po njih, oskrbo javnega zdravstva s krvjo, poizvedovalno službo, prvo pomoč, varovanje zdravja, socialno oporo ali druge oblike pomoči. Teden Rdečega križa Slovenije, ki ga vsako leto obeležujemo od 8. do 15. maja 2022, je že nekaj desetletij čas, ko Rdeči križ širom Slovenije pokaže, kako pomaga in obenem posameznike, podjetja in lokalne ter nacionalne odločevalce povabi, naj ga podprejo in s tem pomagajo, da bomo skupaj povečali odpornost skupnosti in socialno kohezijo. Skupaj smo neustavljivi!

»Ob izrednih razmerah, v katerih smo zaradi pandemije živeli dobri dve leti, ob očitnih podnebnih spremembah, ki se kažejo v poplavah, sušah, vetrolomih, točah in drugih ujmah, ob konfliktu v Ukrajini ter aktualnih geopolitično nestabilnih razmerah, ki sprožajo verižne reakcije v gospodarskem in socialnem razvoju, smo priča pospešeni rasti števila ljudi, ki so v stiski, razseljeni ali živijo pod pragom revščine ter potrebujejo našo solidarnost in pomoč. Časi niso lahki, a vendar, vsako težko obdobje prinaša tudi žarke upanja, ki v obliki solidarnosti posijejo in nam vsem skupaj dajo energijo,«  v svoji poslanici ob tednu Rdečega križa Slovenije sporoča predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž.  Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem prostovoljcem, krvodajalcem, donatorjem, podpornikom in zaposlenim za izkazano pomoč in podporo delovanju Rdečega križa Slovenije.

Rdeči križ Slovenije rešuje življenja in je prvi, ki pomaga ljudem v stiski

Rdeči križ Slovenije pri delu vodijo temeljna načela mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca: humanost, nepristranost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. S svojo dejavnostjo na mednarodni in na državni ravni si gibanje, katerega del je Rdeči križ Slovenije, prizadeva lajšati človeško gorje v vseh okoliščinah. Rdeči križ Slovenije odlikuje že 156-letna humanitarna tradicija na Slovenskem. Kot prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah je nosilni steber človekoljubja in humanitarnosti v družbi. S svojim delovanjem družbo ohranja človečno.

Kot humanitarna organizacija z največjo mrežo prostovoljcev pri nas Rdeči križ Slovenije med ljudmi spodbuja humane vrednote kot so: spoštovanje človekovega dostojanstva, sodelovanje in kultura medsebojnega razumevanja, nediskriminacija in kultura strpnosti, integriteta in kulutura zaupanja, humana dejanja in kultura pomoči sočloveku, prostovoljsko udejstvovanje ter odgovornost pomagati in pravico do pomoči. S tem gradi čut za solidarnost ter razumevanje stiske drugih, kar izraža tudi letošnji slogan tedna Rdečega križa Slovenije Skupaj smo neustavljivi, ki opogumlja za skupno reševanje težav in solidarnost vseh. Strokovnjaki pravijo, da je seznanjanje z vrednotami v zgodnjem obdobju otroštva in odraščanja ključnega pomena, zato v teh dneh več kot štiristo mentorjev krožkov Rdečega križa na več kot 300 osnovnih šolah po Sloveniji skrbi, da se s humanimi vrednotami soočijo in seznanijo učenci osnovnih šol na tematskih delavnicah, ki jih pripravljajo krožki Rdečega križa Slovenije po osnovnih šolah.

Nekaj številk iz leta 2021

1 od 210 prebivalcev Slovenije je lani prostovoljno delal v Rdečem križu Slovenije, kar je več kot 10.000 navdihujočih ljudi, ki vračajo svojim lokalnim skupnostim. Prostovoljci Rdečega križa Slovenije pa so poleg nudenja socialne, materialne in druge pomoči, sodelovanja pri obnovi domov po požarih in drugih nesrečah, pri urejanju življenjskih razmer posameznikov, potrebnih pomoči in organizaciji krvodajalskih akcij pomembno sodelovali tudi v boju proti epidemiji covida-19 in  zbiranju sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem. S temi oblikami pomoči so dosegli vsakega 10. prebivalca Slovenije.

Vsak 18 prebivalec Slovenije je prejel eno od oblik materialne pomoči Rdečega kiža Slovenije.

Več kot 114.000 posameznkov je prejelo hrano, skupaj 3.000 ton hrane, higienskih izdelkov in oblačil. To je več kot 8,2 toni razdeljene materialne pomoči vsak dan v letu.

≠≠≠

O Rdečem križu Slovenije

Rdeči križ Slovenije je humanitarna organizacija nacionalnega pomena, ki deluje na območju Republike Slovenije, z največjo mrežo prostovoljcev pri nas. Je prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah in je del največjega humanitarnega gibanja na svetu, ki ga vodijo temeljna načela človečnost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. Več informacij: www.rks.si

O Tednu Rdečega križa Slovenije

Že nekaj desetletij v Sloveniji teden od  8. do 15. maja mineva kot Teden Rdečega križa Slovenije. V tem tednu slovenski javnosti poročamo, da vsaka, tudi najbogatejša družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo, saj smo prav mi, sodržavljani, sosedje in naključni mimoidoči, nepogrešljivi, ko je potrebno pomagati nekomu med nami. Sporočamo jim, da nas potrebujejo in naj nam pomagajo, da bomo mi lahko pomagali njim. Na ta dan želimo pritegniti k naši dejavnosti nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje.

Na osnovi 28. člena Zakona o Rdečem križu Slovenije v tem času pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ali opravlja dejavnost PTT, obračuna fizičnim in pravnim osebam, ki uporabljajo njihove storitve, prispevek v korist Rdečega križa Slovenije. Prispevek se obračuna od vsake prodane vozovnice oziroma od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije. Vlada Republike Slovenije je z Uredbo o višini prispevka v korist Rdečega križa Slovenije v Tednu Rdečega križa in Tednu solidarnosti določila prispevek v višini 0,17€. V letu 2021 smo med tednom Rdečega križa Slovenije, ki je potekal v času od 8. do 15. maja 2021, skupaj zbrali  312.196,79 €. Rdeči križ Slovenije jih je namenil za razvojne projekte na nacionalni ravni, izvajanje aktivnosti območnih združenj RKS za pomoč učencem in dijakom pri nakupu šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, za materialno in finančno pomoč  posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev, za kritje logističnih stroškov povezanih z izvajanjem pomoči, za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev, izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije RKS in delovanja RKS – OZ.

O svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmesecaTednu Rdečega križa Slovenije

Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca je vsakoletno praznovanje temeljnih načel mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Od leta 1948 ga praznujemo 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta. Tega dne se spominjamo poguma in dosežkov več kot 14,9 milijonov prostovoljcev in številnih članov ter podpornikov, ki delujemo v 192 državah sveta. V Rdečem križu ali Rdečem polmesecu prostovolkjno dela 1 med 524 prebivalci planeta.  Na ta dan Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter nacionalna društva pripravimo številne dogodke, da bi naše poslanstvo in dejavnost predstavili kar največ posameznikom, civilni družbi in vladam sveta. Letos verjamemo v moč prijaznosti in svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca praznujemo vse vrste prijaznih dejanj ter pokažemo, kako skupaj resnično globalno vplivajo. Povsod okoli nas so dejanja prijaznosti. Ne glede na to, kako velika ali majhna so, prinašajo pozitivno družbeno spremembo.

 

 

vir: https://www.rks.si/sl/Novice/Teden-Rdecega-kriza-Slovenije-bo-potekal-s-sloganom-Skupaj-smo-neustavljivi/

Mogoče vam bo všeč