Nekategorizirano

Švicarji bodo glasovali o paktu z EU o prostem pretoku ljudi

Švicarski volivci bodo v nedeljo odločali, ali bodo prekinili pakt z Evropsko unijo o prostem pretoku ljudi. Po referendumski kampanji, ki je razkrila razkol v družbi glede tujcev, ki predstavljajo četrtino prebivalstva. Desna švicarska ljudska stranka (SVP) – največja v parlamentu – vodi prizadevanja za ponovno vzpostavitev nadzora nad priseljevanjem in ponavlja nekatere argumente britanskih politikov, ki so zagovarjali izstop Velike Britanije iz EU, piše BBC.

Raziskave javnega mnenja kažejo, da referendum ne bo uspešen. Anketa gfs.Bern je pokazala, da 63 odstotkov vprašanih nasprotuje predlogu SVP, 35 odstotkov pa ga podpira.

SVP pa računa na glasove tistih, ki menijo, da je njihova kultura zaradi migracij ogrožena. Tuje prebivalstvo države bi lahko sredi stoletja s sedanjih 8,6 milijona naraslo na 10 milijonov.

V stranki pravijo, da so delovna mesta ogrožena, ker mladi tujci izseljujejo starejše Švicarje, prostih stanovanj je vse manj, šole in prevozi so prenatrpani. 

“Migranti spreminjajo našo kulturo. Javni trgi, vlaki in ulice postajajo vse bolj negotovi. Poleg tega je praktično polovica vseh upravičencev do socialne pomoči tujcev” – pravijo iz te stranke.

Nasprotniki pobude opozarjajo, da bo načrt zmanjšal število usposobljenih delavcev, ki so na voljo podjetjem – zlasti v zdravstvu ali proizvajalcih zdravil, kot sta Roche in Novartis. Trdijo tudi, da bo s tem kršen sporazum, ki Švici omogoča dostop do enotnega trga EU.

Mogoče vam bo všeč