izobraževanjeSlovenijaV fokusuVeč

Svetujemo: Z informiranimi odločitvami do več pokojninskih pravic

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) nas ne zavaruje le za pravico do pokojnine, ampak med drugim tudi za pravice delovnih invalidov za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Pred kratkim pa je Zpiz obogatil vsebino svoje spletne strani s poljudno razlago naših pokojninskih pravic. Raziskave namreč kažejo, da jih večina ljudi ne pozna.

Zato v času svoje delovne dobe nehote sprejemajo tudi odločitve, ki škodijo njihovim pokojninskim pravicam. Velja se torej pravočasno informirati!

S klikom na to povezavo preberite o pokojninah na kratko, o odlogu upokojitve, o delni upokojitvi, o izplačilu dela pokojnine, o tem, da upokojitev ni obvezna, in o tem, kaj velja storiti, če se želimo upokojiti. Našli boste tudi pojasnila, kako vplivajo na višino pokojnine odločitve in možnosti na trgu dela, kakršne so delo s krajšim delovnim časom, prekinitev zaposlitve, delo na črno in predčasna upokojitev.

Našli boste tudi popolnoma nova pokojninska kalkulatorja, s katerima boste korak za korakom izračunali vaše pokojninske pravice. Prvi kalkulator je splošni in dostopen brez predhodne registracije – a seveda zato nudi bolj splošne informacije. Bolj konkreten je osebni kalkulator, ki pa zahteva predhodno registracijo s pomočjo digitalnega potrdila. Registracija je potrebna, da lahko do vaših osebnih podatkov dostopate le vi in nihče drug. Oba kalkulatorja najdete na tukaj.

Kot registriran uporabnik oziroma uporabnica na portalu Moj eZPIZ pa imate vpogled v vaše osebne podatke o obdobjih zavarovanja in plačah ter nadomestilih, ki so zapisani v informacijskem sistemu Zpiz in vplivajo na vaše pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Če ugotovite, da evidenca ni popolna, lahko z eVlogo zahtevate njeno dopolnitev. Življenje vam bo poleg storitve eVloga olajšala še storitev ePredal.

Dostop do vseh teh koristnih informacij pa je mogoč s klikom na to povezavo.

Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu

vir: https://www.zsss.si/info-vec-pokoj-pravic-87/?fbclid=IwAR0-EEdbsx-afME6dTgzaQme5QH3yAOey7X45ayc9eJN90ykODSKBMmvkMA

 

Mogoče vam bo všeč