Nekategorizirano

Svetovni dan svobode tiska 2018: novinarji vse bolj ogroženi

Parlament se je ob tem zavzel za vzpostavitev neodvisnega telesa, ki bi skupaj z novinarskimi organizacijami spremljalo in poročalo o nasilju nad novinarji.

Svoboda medijev v  EU

Po navedbah iz poročila, ki so ga pripravili Poročevalci brez meja, se sovražnost proti novinarjem povečuje, pri čemer jo včasih odprto podpihujejo tudi politiki. Ti novinarje vidijo kot nasprotnike in jih zaradi tega žalijo, piše v poročilu.

V EU sta bila letos umorjena dva novinarja: Daphna Caruana Galizia iz Malte in Jan Kuciak iz Slovaške. Oba sta pisala o povezavah med politiko in kriminalom.

Na svetovni lestvici svobode medijev je tako Malta iz 18. mesta zdrknila na 65., Slovaška pa iz 10. na 27. mesto.

Kljub temu evropske države še vedno najbolje zagotavljajo svobodo medijev:

Svetovna lestvica svobode medijev 2018*

TOP 5             2017         2018
Norveška           1               1
Švedska            2               2
Nizozemska       5               3
Finska               3               4
Švica                7                5

Leta 2018 je bilo po podatkih Poročevalcev brez meja ubitih 12 novinarjev, štirje državljani-novinarji in dva medijska asistenta. Zaprtih je več kot 300 medijskih delavcev.

Kako pa je v Sloveniji?

Po pisanju spletnega Reporterja smo bili v zadnjem letu priče najhujšega napada zoper svobodo tiska. Zagrešili ga niso ne lastniki medijev, ne mafijski šefi, pač pa kar ena od vej oblasti sodstvo. Ljubljanska okrajna sodnica Mateja Gruškovnjak je tako decembra lani z odredbo preprečila objavo članka o zakoncih Izi in Samu Login, najbogatejših Slovencih, v reviji Reporter Magazin, ki jo tednik Reporter izda nekajkrat letno. Sodnica Gruškovnjakova je s tem blokirala prodajo že natisnjenih deset tisoč izvodov Reporter Magazina, pri čemer članka o najbogatejšem slovenskem zakonskem paru pred odredbo sploh ni videla. V primeru objave je zagrozila z globo v višini do milijon evrov. 

“Poudarjamo, da v članku ni bilo prav nič spornega – nobenega prekomernega posega v zasebnost, niti ene besede o intimi, spolnosti, zdravju, mladoletnih. Prodaja revije je tako po odredbi sodnice že pet mesecev blokirana, po pritožbi Reporterja je zadeva zdaj v reševanju na višjem sodišču. Proti tovrstni cenzuri je protestiralo Združenje novinarjev in publicistov, zoper njo so nastopili tudi medijski in pravni strokovnjaki,” je zapisal Nenad Glücks v včerajšnjem prispevku. 

Mogoče vam bo všeč