Nekategorizirano

Svetniki Liste Franca Kanglerja – NLS bodo danes obstruirali izredno sejo mestnega sveta Maribor

Mariborski mestni svetniki naj bi na današnji izredni seji obravnavali predlog mariborskega župana Arsenoviča o ustanovitvi javnega holdinga, v katerega naj bi povezali šest javnih podjetij. Z ustanovitvijo javnega holdinga, v katerega naj bi združili gospodarske javne službe v občini, Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor, bi dosegli racionalizacijo in večjo transparentnost poslovanja javnih podjetij, svoj predlog utemeljuje župan Saša Arsenovič.

Odločalo se bo brez deseterice svetniške skupine Liste Franca Kanglerja – NLS, ki je napovedala obstrukcijo današnje izzredne seje. Razloge zakaj, so strnili v naslednje sporočilo za javnost.

Temeljni razlogi za takšno odločitev so naslednji:

V vseh dosedanjih postopkih pred sprejemom Odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor d.o.o. (v nadaljevanju: Holding) nas pripravljavci gradiva in obrazložitev niso prepričali s svojimi argumenti za utemeljenost te ustanovitve.

Kot najpomembnejši razlog za ustanovitev Holdinga se navaja bistveno znižanje stroškov na področju nabave, kadrov in informatike. Mnenja smo, da bodo stroški dela v Holdingu bistveno narasli, saj se bodo plače zaposlenih iz do sedaj različnih javnih podjetij z različnimi plačami na primerljivih delovnih mestih izenačile (in nikomur zmanjšale). Na področju informatike je utemeljeno pričakovati v naslednjih letih bistveno povečanje stroškov, saj razpolagajo sedaj vsa javna podjetja z različnimi informacijskimi orodji. Tudi na področju nabave je med podjetji zelo različnih velikosti težko pričakovati sinergijske učinke.   

Z ustanovitvijo Holdinga se bo bistveno zmanjšal nadzor nad javnimi podjetji, saj se bodo z ustanovitvijo Holdinga ukinili njihovi nadzorni sveti!

Nobenega jamstva ni, da se ne bodo stroški podjetjem v Holdingu z njegovo ustanovitvijo zmanjšali, še posebej, če se bodo poenotile plače zaposlenim na primerljivih delovnih mestih.

Še posebej pa opozarjamo na nevarnost, ki predstavlja ustanovitev Holdinga, ki se lahko izkaže kot odložišče za neželene kadre in hkrati nov prostor za politično nastavljene kadre, podpornike in somišljenike.

Prav tako pa se te seje ne bomo udeležili tudi zato, ker se našega mnenja, stališč in argumentov (kot kaže smo še edini v opoziciji v Mestnem svetu MOM), sploh ne upošteva (primer: kot ob spremembi statuta MOM) v ponedeljek. 

Mogoče vam bo všeč