Vir: Avaz.ba
koronavirusZdravjeŽivljenje

Strokovnjaki: Motnje vonja in okusa je lahko trajna posledica

Do marca je imela Katherine Hansen tako oster vonj, da je lahko doma brez recepta pripravila skoraj vsako restavracijsko jed, samo da se je spominjala vonjav in okusov.

Potem je prispel koronavirus, eden prvih simptomov gospe Hansen je bila izguba vonja in nato okusa. Hansen še vedno ne more okusiti hrane in kot pravi, tudi žvečenja ne prenese. Zdaj večinoma živi od juh in napitkov.

Zmanjšan občutek za vonj, imenovan anosmija, se je pojavil kot eden od značilnosti bolezni Covid-19, ki jo povzroča koronavirus. To je za nekatere bolnike prvi simptom, včasih pa tudi edini. Anosmija se pogosto spremlja zaradi nezmožnosti okusa pri teh bolnikih nenadoma in dramatično, skoraj tako, kot da bi bilo stikalo preklopljeno.

Večina se jim vrne po vonju in okusu, potem ko si opomore, običajno v nekaj tednih. Toda pri manjšini bolnikov, kot je gospa Hansen, se izguba nadaljuje in zdravniki ne morejo povedati, kdaj in ali se bosta vonj in okus kdaj vrnila.

Znanstveniki malo vedo o tem, kako virus povzroča trajno anosmijo ali kako jo ozdraviti. A primerov se kopiči, ko se koronavirus širi po vsem svetu, nekateri strokovnjaki pa se bojijo, da bi zaradi pandemije ogromno ljudi lahko trajno izgubilo vonj in okus.

New York Times

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč