Nekategorizirano

Stopili na prste petim obmejnim policistom PU Maribor, ki so za podkupnine žigosali potne liste državljanom tretjih držav

V soboto so delavci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma, da so v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju, odvzeli protost petim obmejnim policistom Policijske uprave Maribor.

Na današnji tiskovni konferenci Generalne policijske uprave (GPU) v Ljubljani so izjavo za javnost posredovali Franc Pavlin, vodja Sektorja za notranje preiskave in integriteto v Službi generalnega direktorja policije in Peter Skerbiš, vodja Oddelka za upravljanje meja v Sektorju mejne policije pri Upravi uniformirane policije na GPU. Kakor sta pojasnila, je v sobotni akciji sodelovalo več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva, ki je izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja.

							Franc Pavlin, levo in Peter Skerbiš, desno

Konkretna preiskava je po besedah Franca Pavlina iz Službe generalnega direktorja policije dokaz, da so notranjevarnostni sistemi in mehanizmi nadzora v policiji učinkoviti in da Policija v vseh primerih odkritih koruptivnih kaznivih dejanj in zlorab položaja pri svojih uslužbencih vedno dosledno in ostro ukrepa. Peter Skerbiš iz Sektorja mejne policije UUP GPU  pa je poudaril, da varnost schengenskega prostora zaradi teh kaznivih dejanj v nobenem primeru ni ogrožena, in v zvezi s preiskavo še izpostavil, da so zlorabe odkrili prav mejni policisti na drugih mejnih prehodih.

Opisane zlorabe v Policiji odkrili sami, z različnimi notranjevarnostnimi aktivnostmi in prikritimi preiskovalnimi ukrepi
Gre za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki smo jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljene so bile hišne preiskave in druga preiskovalna opravila pri osumljencih, nekatere tudi na območju Avstrije, izvajajo pa se tudi drugi ukrepi za zagotavljanje notranje varnosti v policiji.

Policija je namreč na podlagi notranjevarnostnih ukrepov in lastne dejavnostji odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju schengna.

V mednarodni kriminalni združbi sodelovali tudi uslužbenci policije z mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč
Pri teh aktivnostih smo zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so državljanom tretjih držav v potnih listinah proti plačilu lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem so državljanom tretjih držav omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju schengna, v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju schengna biva nezakonito. 

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. Osumljenci bodo v nadaljevanju privedeni k preiskovalnemu sodniku.

Generalna direktorica policije odredila izredni strokovni nadzor
Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v tej zadevi, je ob tem poleg ostalega že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

Osumljenim policistom so vročeni sklepi o prekinitvi delovnega razmerja
Zoper osumljene policiste zaradi kršitev pogodbenih obveznosti potekajo tudi delovnopravni postopki; tako so jim bili danes že vročeni sklepi o prekinitvi delovnega razmerja, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti.

Podobne primere zlorab odkrivajo tudi druge države na zunanji schengenski meji
S podobnimi primeri se sicer ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v EU se bo predvidoma v letu 2022 dokončno odpravilo s tehnično rešitvijo t. i. sistema vstopa in izstopa (entry-exit), ki bo povsem avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov. Glede na naravo zlorabe pa lahko zagotovimo, da je bila varnost schengenskega prostora ohranjena.

Foto: GPU

Mogoče vam bo všeč