Nekategorizirano

Štirje zdravniki, specialisti  urgentne medicine, napovedali odhod iz SB Celje

Zadnje dni  je bilo v javnosti ter v nekateri medijih za zaznati nemir, povzročen  zaradi informacij,  povezanih z nezadovoljstvom štirih  zdravnikov  specialistov Urgentne medicine ter napovedjo skupinskega odhoda.  Razlog naj bi bili slabi in neprimerni pogoji za delo, menda pa tudi zaradi neperspektivnosti in možnosti napredovanja.

Bodo specialisti urgentne medicine SB Celje res podali kolektivno odpoved?

v javnost  oziroma nekemu lokalnemu mediju je bilo posredovabno anonimno pismo  s podrobno razlago problemov in nezadovoljstva ter celo neperspektivnosti dela na urgenci. Kot je  znano, v takšnih situacijah  še bolj pride do izraza efekt »snowball,« zato se je v petek sestalo vodstvo Splošne bolnišnice Celje  s štirimi zdravniki specialisti urgentne medicine, ki naj bi na začetku prihodnjega meseca odpovedali delovno razmerje. Na začetku pogovora so se zdravniki takoj distancirali od anonimnega zapisa, ki se je pojavil v medijih. Prav tako so je od anonimnega zapisa že včeraj distanciral Sindikat reševalcev v zdravstvu Celje.

Pogovori ja učinek in obeti  pa vsak sebi ali morda približevanje rešitvi

Na začetku sestanka naj bi  vodstvo zdravnikom predstavilo videnje problematike dela in organizacije urgentne dejavnosti v Splošni bolnišnici Celje ter ukrepe, ki so bili na podlagi predhodnih pogovorov že izvedeni. V nadaljevanju sestanka so problematiko, zaradi katere razmišljajo o odhodu iz bolnišnice, predstavili tudi zdravniki. V razpravi, ki je sledila, je bilo ugotovljeno, da so nekatere zadeve rešljive znotraj bolnišnice. Zanje so se izoblikovale ustrezne rešitve in roki za njihovo izvedbo. Se je pa v pogovoru ponovno izkazalo, da je težišče problematike sistemske narave in vodstvo bolnišnice na njeno razrešitev nima neposrednega vpliva. Problem je namreč v financiranju Enote za hitre preglede (= ambulanta SNMP), ki v pomembnem delu od ponedeljka do petka (od 7. do 20. ure) finančno ni pokrita ter v ne-vključevanju zdravnikov družinske medicine ZD Celje in koncesionarjev v zagotavljanje nujne medicinske pomoči. Vodstvo bolnišnice se je zavezalo, da bo to problematiko in predlog rešitve zanjo ponovno naslovilo na Ministrstvo za zdravje in ZZZS ter z njima poskušalo najti rešitev.

Kadrovska podhranjenost  je prisotna ves čas od  združevanja U SB Celje in SNMP in ali je na obzorju celovita rešitev ali »krpanje« manjka kadra pa tudi opreme odvisna samo morebitnih skorajda ekscesnih situacij. Takrat po stari dobri navadi z nekih drugih časov vsi priletijo od nekod  in iščejo rešitev in rešitve. Morda je pa narobe,  da ko se ve da so  problemi širše kot so kompetence vodstev, pa se  kljub temu zastavljajo  neke časovnice  po katerih se ve da bo  morebitna rešitev na majavih nogah. Čeprav je danes v nekem pogovoru za nek drug medij, strokovni direktor SB Celje dr. Franc Vindišar  izjavil, da imajo do leta 2023 pred seboj koliko toliko jasno razdelano prerazporeditev, prerazdelitev  in ločitev po segmentih,  ki resnično sodijo zraven in so po njegovih načrtih in po vložitvi »ogromnih« organizacijskih in strokovnih naporov  le možna rešitev, kako na sistemski tako tudi  bolnišnični ravni.

Po sicer vljudni in izčrpni predstavitvi kako problemov in težav  na eni strani in možnosti rešitvi ko t je v navadi se konča   z »Vodstvo bolnišnice se je zavezalo, da bo to problematiko in predlog rešitve zanjo ponovno naslovilo na Ministrstvo za zdravje in ZZZS ter z njima poskušalo najti rešitev.

Pričakovanja?

Ob koncu sestanka je vodstvo zdravnike pozvalo, da premislijo o svoji odločitvi in izrazilo upanje, da jo bodo spremenili in svojo delovno in karierno pot nadaljevali v Urgentnem centru Celje, kar v prevodu pomeni da so se pogovarjali , izmenjali stališča, približali in omehčali jih niso da bi z gotovostjo kdor koli od deležnikov rekel »smo na dobri poti k rešitvi, v prid naših uporabnikov, pacientov in bolnikov ki nas najbolj rabijo« Tega žal iz sporočila in pogovorov ni za čuti in čutiti.

Pravzaprav ni dokončno znano, ali bodo specialisti  dejansko uresničili napovedi z odpovedjo delovnega razmerja, naj pa bi na sestanku vendarle prišlo do zbližanja nekaterih stališč.

Upajmo da  bodo zdravniki videli svojo prosperiteto osebnostno in strokovno prav tukaj v SB Celje  in da ne bodo za kratek čas samo pragmatični,  kasneje pa obžalovali.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč