Nekategorizirano

Stanje Evropske unije: čas, da preverimo, kaj smo dosegli

Po poletnih parlamentarnih počitnicah se bodo oslanci EU parlamenta prvič sešli na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Eni najpomembnejših vsebinskih točk tokratne plenarke, stanje v Evropski uniji, se bodo EU poslanci posvetili v sredo, 12. septembra. 

Razprava o stanju Unije v Parlamentu poteka vsako leto in sicer v septembru. Poslanci s predsednikom Evropske komisije preverijo, kako je EU izpolnjevala svoje cilje in kakšni so načrti za prihodnost.

Letošnja razprava bo še posebej pomembna, saj bo zadnja pred evropskimi volitvami, ki bodo v državah članicah potekale med 23. in 26. majem 2019. Po volitvah bo imenovana nova Evropska komisija.

Razprava se bo letos začela z govorom predsednika Komisije Jean-Clauda Junckerja. V njem bo poslancem predstavil dosežke Komisije v preteklem letu in jim predstavil načrt dela za prihodnje obdobje. Sledila bo razprava s poslanci, ki bodo ob tem izpostavili prednostne naloge, ki se bi jim morala po njihovem mnenju posvetiti Unija.

Evropski parlament je edina neposredno voljena ustanova EU. Leta 2014 so lahko evropski volivci prvič odločali tudi o tem, koga bi želeli videti na mestu predsednika Evropske komisije. Vse politične skupine v Parlamentu so namreč pred evropskimi volitvami predlagale svoje kandidate.

Spremljajte razpravo v živo

Razpravo o stanju EU lahko v vseh 24 uradnih jezikih EU živo spremljate na

https://www.europarl.europa.eu/plenary/sl/home.html

Mogoče vam bo všeč