Nekategorizirano

Sreda prinesla 1.925 novih okužb, umrlo še 41 bolnikov, kar je doslej največ v enem dnevu

Včeraj je bilo opravljenih 6767 testov in potrjenih 1925 pozitivnih primerov, to je 274 manj kot dan pred tem, delež je znašal 28,4 odstotka, to je eno odstotno točko manj kot v torek, je podatke predstavil Kacin. Reprodukcijski faktor je 0,91.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 1210 bolnikov, 18 več kot dan prej, med njimi 200 na intenzivni negi, dva manj kot v torek. Iz bolnišnic so v sredo odpustili 93 covid bolnikov, v bolnicah je umrlo 31 bolnikov, v domovih 10.

Podatki števila novih pozitivnih primerov po občinah prinaša naslednje številke: Murska Sobota 32, Ptuj 30, Beltinci 24, Lendava 23, Radenci 21. Podatki za Gorenjsko: Kranj 61, Tržič 28, Radovljica 24, Šenčur 19, Železniki 13, Preddvor 12, Kamnik 58, Domžale 30, Grosuplje 23, Ivančna Gorica 18, Mengeš 15. Druge občine po državi: Novo mesto 44, Trbovlje, Kočevje 27, Trebnje 20, Brežice 16, Velenje 49, Celje 35, Slovenj Gradec 31, Slovenska Bistrica 27, Žalec pa 21, Ljubljana 221, Maribor 81.

Vlada na Brdu o podaljšanju ali celo spremembi preventivnih ukrepov

Predlog šestega protikoronskega zakona na področju kmetijstva med drugim prinaša finančna nadomestila zaradi izpada dohodka v kmetijskih gospodarstvih in kritje stroškov odsotnosti zaposlenih v mesnopredelovalni industriji, je poudaril Podgoršek. Predvidena je tudi ponovna pomoč vinskemu sektorju z že znanimi ukrepi. Pri finančnih nadomestilih gre za nadomestila za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov. Za uveljavljanje so uvedene poenostavitve, saj bo Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja večino podatkov pridobila iz uradnih evidenc. Upravičenci bodo pregledali informativne izračune in nanje lahko odreagirali.

Nadomeščanje delovne sile v mesnopredelovalni industriji, ki je pri nas in tudi drugod beležila višje število okužb, predvideva pokrivanje stroškov odsotnosti zaposlenih zaradi bolezni ali karantene.

Predvidena je tudi dodatna pomoč vinskemu sektorju v obliki sofinanciranja krizne destilacije in kriznega skladiščenja vina oziroma zelene trgatve.

Epidemija je vplivala tudi na izvajanje ukrepov programa razvoja podeželja, zato je uvedena možnost podaljševanja oziroma spreminjanja odobrenih vlog v smislu podaljšanja ročnosti naložb.

V zaključku je minister državljane pozval, naj se ob prazniku svetega Martina vzdržijo druženj izven kroga svojih družin.

Mogoče vam bo všeč