Nekategorizirano

SPOROČILO UKC – Bolnikom z napotnico se ni treba vnovič naročati

Nekatere bolnišnice so že začele opravljati nenujne zdravstvene storitve, druge bodo začele naslednji teden. Bolnikom, ki že imajo določen datum, se ni treba vnovič naročati, o novih terminih bodo obveščeni po telefonu ali po pošti.

 V ponedeljek bodo na kliniki Golnik spet začeli sprejemati tudi bolnike z napotnico hitro. Med epidemijo so opravili za tretjino manj preiskav kot običajno. So pa v tem času še naprej izvajali bronhoskopije pri bolnikih, ki bi se jim stanje lahko poslabšalo. Zaposleni so tudi pri obravnavi bolnikov, ki nimajo potrjene okužbe z novim koronavirusom, preventivno v popolni zaščitni opremi.

V ljubljanskem kliničnem centru so v najhujših dneh epidemije na dan opravili okoli 2300 ambulantnih pregledov na dan, v tem tednu pa že skoraj 4000. Delo nameravajo nadomestiti tako, da bodo ambulante delale 12 ur na dan in tudi ob sobotah. Bolnike opozarjajo, da stari termini, izdani pred epidemijo, niso veljavni. Kot je pojasnil generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar, bodo bolniki dobili nove termine.

Da bodo dobili nove termine, bolnikom sporočajo tudi iz mariborskega kliničnega centra, kjer se že pripravljajo na sprejem bolnikov v novih razmerah. “Tudi delo z normalnimi pacienti je oteženo, potrebna je zaščitna oprema, dodatna previdnost pri pacientih. Tudi v čakalnicah ne more biti enako število pacientov, kot jih je bilo pred covidkrizo,” je povedal strokovni direktor mariborskega UKC-ja Matjaž Vogrin.

Dan pred pregledom ali preiskavo v UKC-ju Maribor bo medicinska sestra poklicala vsakega naročenega bolnika in ga povprašala o morebitnih znakih okužbe s covidom-19 pri njem ali katerem od družinskih članov. Ob sumu na okužbo bo pregled prestavljen.

 

 

Mogoče vam bo všeč