Nekategorizirano

Spomenik zmagovalcem držav, ki ju ni več

Že slike povedo, da so se danes ob 9. maju, ob  dnevu zmage nad nacizmom in fašizmom, spominu v bojih za Prekmurje aprila 1945 padlih sovjetskih vojakov in partizanov poklonili prvorazredni zmagovalci. Včeraj je predstavnikom ukrajinske in gruzijske ambasade pred spomenikom zmage delala družbo manjša skupina občinskih veljakov z županom Aleksandrom Jevškom na čelu, nikjer praporov ZZB NOV, da o drugih, ki sicer v nikakršnem smislu ne sodijo na tovrstne dogodke, ne govorim.

Danes je bilo povsem drugače, na kar je opozorila že množica prisotnih. Danes so bili pred spomenikom v špalirju prapori ZZB NOV, pa Združenja vojnih veteranov 1991, policijskega združenja Sever, celo prapor društva generala Maistra je bil poleg. In seveda, ni manjkala kopica pomembnežev, na čelu s prvakom SD in podpredsednikom vlade Dejanom Židanom, ruskim veleposlanikom Doku Zavgajem, številnimi delegacijami  zvez in društev slovensko ruskega prijateljstva in seveda soboški župan Aleksander Jevšek.

Če ne bi vedel, da smo v 2018. letu, bi mislil, da poslušam nagovore slovenskih partijskih veljakov sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V ihti naštevanja, koga vse pozdravlja, se je prvaku SD Dejanu Židanu pripetil lapsus, saj je združenje veteranov pozdravil kot združenje »veterinarjev«, kar mu skorajda ni za zameriti, saj je veterinar po osnovnem poklicu.

Sicer pa se je župan Jevšek, ki se itak rad zelo hvali, danes ponovno pohvalil, da je »njegova« Murska Sobota v investicijskem razcvetu, kot ni bila že desetletje. Dejan Židan je spominsko slovesnost izrabil za predvolilni nastop. Da je 73 leta po koncu vojne »partizanska pesem ponarodela« in da partizanski pevski zbori polnijo trge in dvorane, je še dejal Židan.

Mogoče vam bo všeč