izobraževanjekoronavirusSlovenijašolstvo in znanjeV fokusu

Spletni sestanek z visokošolskimi deležniki o izvajanju študijskega procesa

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je skupaj z Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo sestanek z rektorji, s predstavniki študentov in sindikatov.

Poleg striktnega in doslednega izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) fakultetam priporočil tudi vodenje evidence prisotnosti za posamezno predavanje. Ministrica prof. dr. Simona Kustec pa je vse deležnike pozvala k dodatnemu naporu, da se zaščiti najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogoči varno študijsko okolje.

Vzgojno-izobraževalni proces je v šolah doslej potekal po modelu B ob upoštevanju PCT pogoja. Na ta način bo potekal tudi po jesenskih počitnicah. Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja pa je Vlada Republike Slovenije že sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje veljali od 1. novembra 2021 dalje.

V skladu z dopolnjenim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 se poveča pogostnost presejalnega testiranja za vse zaposlene na vsakih 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec. Prav tako za področje izobraževanje ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Po novem morajo namreč tudi te osebe nositi zaščitno masko.

Fotografija ministrice z avdio-video sestanka.
Avdio-video sestanek z deležniki s področja visokega šolstva. | Avtor Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

vir: https://www.gov.si/novice/2021-10-28-sestanek-z-visokosolskimi-delezniki-o-izvajanju-studijskega-procesa/

 

Mogoče vam bo všeč