naravaSlovenijaTurizemV fokusuVideo

(video) Španski bezeg (flider) nas vabi s svojim omamnim vonjem

Kaj tako omamno diši ? Kaj je za čudovit vonj?

Da je prišla v deželo ta prava pomlad začutimo, ko nas premami opojni vonj cvetov španskega bezga. Ta grmovnica, ki je enostavno prečudovita naravnost obožuje neposredno sonce. Mesec april nas je razveseljeval z omamnimi cvetovi španskega bezga. To se bo nadaljevalo še v mesec maj.

Španski bezeg, majnica, navadna lipovka, vse to so slovenska poimenovanja za čudoviti grm, katerega strokovno imenujemo Syringa vulgaris.

Ko zacveti španski bezeg, je pomlad zagotovo tukaj. Cvetovi so odprti le kratek čas, vendar njihova lepota in opojni vonj odtehtata to pomanjkljivost.

Prvotna domovina španskega bezga je Kitajska. Od tam je bil preko Perzije prinesen v Turčijo. L. 1554 je poslanec takratnega ogrskega kralja Ferdinanda I prinesel s svojega obiska v Carigradu sadiko španskega bezga in jo posadil na vrtu na Dunaju. Rastlina je bila občudovana in samo še vprašanje časa je bilo, ko se je razširila najprej po Evropi potem pa po celem svetu. Danes jo najdemo vsepovsod. Ni vrta ali parka, kjer se ne bi bohotil ta prečudovito dišeči grm.
Rod Syringa zajema okoli 20 različnih vrst cvetočih rastlin, ki spadajo v družino oljčnic (Oleaceae).

Vrste z redkejšimi cvetovi so manj priljubljene. Naj omenimo majhno do 1,5 m visoko S. microphylla Superba, s številnimi majhnimi rožnatimi socvetji v maju in septembru in S. persico z v maju cvetočim ohlapnim socvetjem slezenaste barve.
Pri nas je najbolj raširjen španski bezeg – Syringa vulgaris.

Grm španskega bezga je lep tako v skupini kot samostojno.

Odrasla rastlina španskega bezga doseže 3 – 4,5 m. Les je vlaknat, luknjičast, zelo trden, eden najbolj čvrstih nasploh. Tradicionalno se uporablja za izdelavo instrumentov in nožnih ročajev. Listi so jajčasti ali srčasti, priostreni, na veji nameščeni nasprotno in v jeseni odpadejo. Majhen cvet je cevasto pladnjaste oblike, sestavljen iz štirih venčnih listkov, ki se podaljšajo v dolgo venčno cev. Od tod tudi ime roda Syringa, ki prihaja od besede syrinx in pomeni prazno cev ali flavto.

Sorta s temnejšimi cvetovi ima mnogo manj izrazit vonj.
Barva cvetov je odvisna od sorte. Opojno dišeči cvetovi, ki se razcvetijo konec aprila in v začetku maja, so lahko beli, roza, vijolični, modro vijolični, škrlatno rdeči, karminasto rožnati in še bi lahko naštevali. Nekatere sorte imajo tudi vrstnate cvetove.

Vijolični simbolizira prvo ljubezen, beli mladostno nedolžnost.

Socvetje španskega bezga je lepo tudi, ko so cvetovi še v popkih.

Španskemu bezgu odgovarjajo vsaka vrtna tla, le preveč kisla ne smejo biti. Uspeva na soncu, prenese pa tudi nekaj sence. Vsako leto ga pognojimo s kompostom in tla okoli njega zastiramo.
Za dobro cvetenje je pomemben čas obrezovanja.
Španski bezeg cveti na poganjkih prejšnjega leta, zato ga obrezujemo takoj po cvetenju. Odcvetele cvetove odrežemo do prve stranske veje, ki bo naslednje leto cvetela. Pri tem bodite res natančni, kajti če odrežete prenizko, rastlina ne bo cvetela. Tako kot tale revica, na sliki levo, ki so jo lansko leto napadle električne škarje za živo mejo.
Z obrezovanjem ohranjamo grm strnjen in preprečimo, da bi s spodnje strani ogolel. Izrezujemo pregoste veje, veje, ki se križajo ali pri starejših rastlinah tiste, ki so odmrle. Odstranjujemo koreninske poganjke.

Če želimo španski bezeg pomladiti, ga jeseni porežemo na višino 30 do 60 cm visoko od tal. Pri tem moramo vzeti v zakup, da rastlina nekaj let ne bo cvetela, vendar bo pomlajena in vitalna, rast pa ponovno strnjena.

Španski bezeg razmnožujemo vegetativno ali generativno. Vegetativno ga razmnožujemo s potaknjenci, s koreninskimi izrastki in s cepljenjem. S potaknjenci razmnožujemo večinoma osnovne vrste, sorte pa s cepljenjem, saj le-te slabše koreninijo. Generativno razmnožujemo predvsem podlage.


Včasih je španski bezeg rasel ob vsaki hiši, ob velikih meščanskih vilah ali na vaških domačijah. Zadnja leta se ob novogradnjah vse preveč zasajajo rastline kot so paciprese in bambusi. Posezimo ponovno po naših starih vrstah rastlin in uživajmo v prekrasnih cvetovih in vonjavah.

Članek je bil izvorno objavljen na strani cvetlicarna.si.

Z vejicami razcvetelega španskega bezga lahko ustvarimo čudovite šopke.  V predelu Londona imajo celo velik botanični vrt iz španskega bezga.

Pesnik iz viktorijanske dobe je dejal: “Pojdi v Kew v času španskega bezga …” Kew je predel Londona, kjer je botanični vrt z veliko španskega bezga. Nam pa ni treba iti v Kew – ozrimo se malo po našem podeželju, po mestih in uživajmo v omamno dišečih vonjavah doma!

Maj brez sladkega vonja španskega bezga? Nepojmljivo.

 

mib

Mogoče vam bo všeč

Več v:narava