Nekategorizirano

Španska vlada v boj proti nenadzorovanemu širjenju virusa Covid 19 poslala vojsko

Španska vlada bo v boj proti naraščajočemu številu okužb z novim koronavirusom poslala vojsko, ki bo pomagala regionalnim vladam. Premier Pedro Sanchez je sporočil, da bo regijam v pomoč pri sledenju okužbam in zajezitvi širjenja virusa na voljo 2000 vojakov.

Številni strokovnjaki opozarjajo, da je do porasta novih okužb v več španskih regijah, med drugim v Madridu in Kataloniji, prišlo zaradi nezadostnega sledenja okužbam.

Sanchez je na novinarski konferenci tudi dejal, da bodo lahko regionalne oblasti vlado v Madridu zaprosile za uvedbo izrednih razmer na delu ali celotnem ozemlju regije, kar bi jim med drugim omogočilo uvedbo omejitev gibanja ljudi.

Španska vlada je sredi marca uvedla izredne razmere po vsej državi, kar ji je omogočilo, da je uvedla ene najstrožjih ukrepov proti koronavirusu na svetu. Izredne razmere je v celoti odpravila 21. junija.

Sanchez je danes priznal, da je porast okužb skrb zbujajoč, vendar so razmere daleč od tistih sredi marca. “Ne smemo dovoliti, da bi pandemija znova prevzela nadzor nad našimi življenji (…). Moramo prevzeti nadzor in ustaviti ta drugi val,” je dodal.

Odkar so v Španiji odpravili stroge omejitvene ukrepe, se je število okužb znova močno povečalo, število smrtnih primerov pa je precej manjše kot na vrhuncu epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji so do zdaj potrdili več kot 400.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo skoraj 29.000 ljudi.

Mogoče vam bo všeč