Nekategorizirano

Šole po pandemiji bodo lesene in povezane z naravo

Valentino Gareri je javnosti predstavil svoj predlog za trajnostno modularno leseno šolo za svet po pandemiji COVID-19. Projekt predlaga nov model izobraževalne stavbe, kjer se zunanji in notranji prostor združita in ustvarjata zdravo in dobro prezračevano okolje.

Zdravo okolje

Ob upoštevanju teh vidikov predlagana zasnova ponuja modularno strukturo, ki lahko sprejme vse nižje izobraževalne strukture in otrokom omogoči izobraževanje v zdravem okolju.

Vsi potrebni prostori v šoli so nameščeni v dveh obročih, kar omogoča ustvarjanje dveh dvorišč in dodatne strehe, na kateri se lahko zadržite. Učilnice so organizirane v krogu in so med seboj povezane z dvoriščem in zunanjo pokrajino. Vsak modul, velik približno 55 kvadratnih metrov, je izdelan iz lesa in ustreza prostoru za 20-25 študentov.

Stavba je dejansko zasnovana kot drevesna hiša, razporejena na več nivojih, s kombiniranimi notranjimi in zunanjimi prostori, ki omogočajo veliko prilagodljivost in priložnost za številne izobraževalne dejavnosti. Glavna ideja je ustvariti šolo, ki je povezana z naravo na najvišji ravni, pri čemer je ta povezava vidna in oprijemljiva.

Plošče in plošče

To povezavo omogočajo izmenični paneli in steklene plošče, ki tvorijo bistvo fasade.

Krožni obod zagotavlja šoli neposredno blokiranje svetlobe s premikanjem plošč po potrebi. Stavba vsebuje tudi sisteme, kot so zbiralniki deževnice, fotonapetostne plošče in vetrnice, ki se nahajajo na strehi, kjer so vidni študentom, trajnost pa postane sestavni del izobraževanja otrok.

Pomembna referenca stavbe

Ko je pandemija spodbujala ljudi, da so se preselili na manj gosto območje, je bila tudi šola prostorsko razširjena.

Združevanje več izobraževalnih stopenj (vrtec, osnovna in srednja šola) ter drugih rekreacijskih funkcij (mestni trg, kavarna in knjižnica) lahko taka šola postane pomemben referenčni objekt za številne skupnosti.

Mogoče vam bo všeč