Slovenija

Knežje mesto Celje med nominiranci za nagrado Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020

Celje je po tem, ko je v spletnem glasovanju dobilo daleč največ glasov, med nominiranci za nagrado Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020. Katero mesto je zasedlo, bodo razkrili na Dnevih slovenskega turizma, med 12. in 14. oktobrom.

Letošnjo že 29. prireditev bodo najverjetneje izpeljali v virtualni obliki, zato nas je ta teden obiskala snemalna ekipa, s katero se je v središču mesta srečala podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. Na Starem gradu Celje je goste sprejel srednjeveški vitez in jim pripravil grofovski piknik. Celje se bo predstavilo tudi v reviji Turistične zveze Slovenije Lipov list, ki bo izšla v času Dnevov slovenskega turizma.

Podžupanja je ob nominaciji povedala: »Veseli in ponosni smo, da je Celje spet med kandidati za prestižno nagrado Moja dežela lepa in gostoljubna. Nominacija samo potrjuje to, kar vsi, ki imamo Celje radi, verjamemo. Celje je neverjetno mesto. Je relativno majhno, ampak ponuja ogromno. Staro mestno jedro Celja je je očarljivo in romantično, na vsakem koraku so vidne sledi nekih drugih časov, ki nas spominjajo na veličastno rimsko Celeio in čase, ko so območju vladali Celjski grofje. Imamo Turistično informacijski center, ki je prejel največjo nagrado, ki jo mesto lahko prejme na področju konservatorstva – Europa Nostra. Imamo največje pokrito arheološko razstavišče v Sloveniji, Celeia – mesto pod mestom. Pa tudi sicer smo v marsičem edinstveni. Pravkar smo odprli največji znanstveno – zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje, naš grad je največja srednjeveška utrdba na Slovenskem, po našem mnenju tudi najlepša. 

V Celju je edini otroški muzej v Sloveniji – Hermanov brlog. Velika prednost je, da nas obdaja čudovita narava v neposredni bližini starega mestnega jedra ali nekaj minut vožnje stran. Mestni gozd ponuja številne možnosti za sprostitev in rekreacijo, Celjska koča je raj za pohodnike in adrenalinske navdušence z zip-lineom in adrenalinskim parkom, na Šmartinskem jezeru smo odprli Wake park.

Iz leta v leto se v mestu trudijo, da mesto postane še bolj prijetno, še bolj prijazno. Postopno  se umika promet iz središča mesta in veliko pozornosti se  namenja projektom trajnostne mobilnosti.

Celje je čudovito mesto, vredno obiska za en dan ali ves teden. Pridete lahko od daleč in od blizu. Mesto vas bo sprejelo, vi prav tako njega. Z veseljem ga boste vzeli za svojega.

Mesto Celje je nagrado Turistične zveze Slovenije za najlepše in najbolj gostoljubno mestonazadnje prejelo leta 2018. Lahko se ponovi, kar bo samo prav in potrditev o dobrem delu in pravilnem odnosu do mesta in do vseh ki vanj živijo in do tistih ki ga obiščejo enkrat, večkrat, neštetokrat.

Vane  T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija