Nekategorizirano

Soboški škof dr. Peter Štumpf v odmevu na grozljiv napad na sodnico Ružičevo: “Slovenija že dolgo ni več varna dežela!”

Po grozljivem napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič, ki ga policija obravnava kot poskus umora, se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. “Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico. Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere,” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. Oglasili so se tudi drugi. Tako Alojz Kovšca, predsednik DS: “Ostudno in nesprejemljivo! Krivce je treba najstrožje kaznovati. Ne smemo dovoliti zastraševanja sodnikov. Sodnici želim hitrega okrevanja in poguma po vrnitvi na delovno mesto. Zakon in pravica sta nad silo.”

Na svoji facebook strani se je z odmevnim zapisom, v katerem ugotavlja, da Slovenija že dolgo ni več varna država, oglasil tudi soboški škof dr. Peter Štumpf. Njegov zapis objavljamo v celoti.

Močno me je šokiral napad na mariborsko okrožno sodnico. Posledice so zanjo hude in najbrž doživljenjske. Ostale bodo travme. 

Že lep čas zvečer ne grem na sprehod. Si ne upam. Ni varno. Ko si enkrat javna oseba, se pač nekaterim prej ali slej zameriš. Najprej se te lotijo besedno, nato sledijo grožnje, ki pa se lahko uresničijo tudi z nasiljem. Ponavadi so v ozadju interesi posameznikov ali skupin. 

Maščevalni duh se je kot pes strgal z verige. Vedno težje ga je ukrotiti. Strah med ljudmi je zato vse večji in s tem tudi jeza. Oboje pa ljudi spodbuja k še večjemu sovraštvu. Enkrat otroci, drugič žena ali mož. Enkrat škofje in duhovniki, drugič predsednik te ali one stranke. Enkrat učitelji, drugič sodniki. Enkrat znanstveniki, drugič zdravniki…Vse počez letijo sovražne besede. Vse pogosteje krvavijo noži in pokajo streli – celo sredi ambulante. 

Že dolgo tuli alarm zaradi nasilja, ki je preplavilo našo deželo, pa zgleda, da to nikogar več ne moti. Na nasilje smo se preprosto navadili. Z njim živimo v sožitju, čeprav nasilje slehernemu med nami nenehno grozi. “Samo da se še meni ni kaj zgodilo” in vse je v redu. Doslej. Nasilje ne izpušča nikogar. 

Ko bo mene skrbelo, kaj se dogaja z drugim: ali mu je dobro ali ne, kaj govorijo in delajo z njim… Šele takrat bom tudi jaz varen. 

Če ne bomo zmogli spoštovati drug drugega in si priznavati človeško dostojanstvo ter skrbeti tudi za varnost drug drugega, potem zbogom pravna in varna država. Ostaja nam še samo kaos in z njim naš konec. 

Ob prazniku Dneva državnosti so vsaj za nas verne, ko molimo za našo domovino, te reči nujen razlog, da Boga prosimo tudi za zdravo pamet in dobrotno srce vseh Slovencev in Slovenk.

Bog pomagaj nesrečni sodnici pri njenem okrevanju. Molim zanjo in za vse, ki trpijo zaradi nasilja”.
 

Mogoče vam bo všeč