Nekategorizirano

Soboški škof dr. Peter Štumpf v božično novoletni poslanici: “Cerkev izreka sodbo sama sebi.”

Soboški škof dr. Peter Štumpf je na svojem profilu družbenega omrežja facebook je delil svoja razmišljanja pred božično-novoletnimi prazniki. V razmislek vsem nam, ne le vernikom, se je dotakniul tudi spolnih in drugih zlorab v cerkvi, samoobsodbo pa označil kot nujno in dolžnost ter kot pričetek dolgega spreobrnitvenega procesa. Po tej poti bi morala kreniti vsa družba, ki je danes prežeta s privoščljivostjo, neiskrenostjo in hinavščino, za obravnavo zlorab pa uporablja dvojne vatle.

Nagovor soboškega škofa dr. Petra Štumpfa objavljamo v celoti:

Spoštovani prijatelji.

V vseh primerih raznih zlorab v Cerkvi, ki se nikakor ne bi smele zgoditi, Cerkev mora izreči sodbo. Gre za njeno dolžnost do evangelija in celo za božje – pravno pravico, da to stori. Pri tem so njeni kriteriji prav zaradi evangelija strožji, kot pa so to v primeru civilno – pravnih ustanov in obravnav. Ko tako Cerkev izreče sodbo neki osebi ali pa skupinam, jo izreče sebi. Pri tem nihče ni zmagovalec. Vsi smo poraženci, ki smo v Cerkvi, pa tudi izven nje: Žrtve, ki so utrpele zlorabo ter njihovi svojci, – v nekaterih primerih pa celo župnije in širše skupnosti, – saj jih je zloraba za trajno zaznamovala z bolečino; tisti ki so jim to bolečino povzročili in so bili zato obsojeni; dobri in plemeniti duhovniki, redovniki, redovnice ter ostali verni laiki, ker morajo na sebi nositi breme krivične omadeževanosti ter končno tudi odgovorni v Cerkvi, ki moramo tak proces peljati do konca.

Čeprav je Cerkev izvir Žive vode, Kristusa, je brez samoobsodbe v tako tragičnih primerih samo še kalna mlakuža, v kateri je vse zamrznjeno in zato v njej ni nobenega življenja, sploh pa ne Božjega.

Samobsodba Cerkve je pričetek njenega dolgega, a neizogibnega spreobrnitvenega procesa.

Cerkev si ne more privoščiti merjenja “vatlov”, do kod je možna neka zloraba, da ne pride so sodbe in obsodbe. Ko se dogaja merjenje “vatlov”, se tako legalizira zloraba in se ponižuje žrtve. V Cerkvi ne more biti “milimetrske” ali pa “kilometrske” zlorabe. Kdor tega ne zmore ali pa noče dojeti, v Cerkvi nima kaj iskati, ker jo drži v krču duhovne in tudi moralne zamrznjenosti.

Ni sicer malo takih, ki se veselijo takšnih in podobnih tragičnosti v Cerkvi in ji privoščijo njeno ponižanje. Iz tega delajo “žgečljive” zgodbe. Ne glede na vse to, mora Cerkev iti svojo pot prečiščevanja naprej.

“Privoščljivci v slabem” so namreč tudi sami žrtve zlorab – zadanih od drugih ali pa od sebe, ko se imajo za pravične in neomadeževane in s tem sebe držijo v hinavščini in neiskrenost. Tako so “privoščljivci v slabem” že tudi gojišče za nove zlorabe.

Ne samo Cerkev na Slovenskem, temveč tudi celotna slovenska družba, stoji na razpotju: ali se soočiti z resnico o sebi ter tako preprečevati vse vrste zlorab ali pa si lagati, da je z nami vse vredu. Če bi to slednje bilo res, potem mediji ne bi bili polni vsakovrstnega kriminala na Slovenskem, razen če si ga seveda izmišljajo, samo da imajo bralce in sledilce – kar pa najbrž ne bo držalo.

Pred nami je božič – praznik Gospodovega rojstva. Iz leta v leto sem bolj prepričan, da imajo samo še otroci vso pravico praznovati božič in pa tisti nekateri odrasli, ki so v duši kakor otroci.

Božič je praznik neomadeževanosti. Do takšnega stanja se lahko pretolčemo vsi, ki smo kakorkoli omadeževani, samo s hrepenenjem po neomadeževanosti in s pogumom sebe spremeniti v luč, ki v megli sveti tudi drugim. Luč celo meglo razblinja in jo spreminja v čudoviti odsev svetlobe.

Dragi prijatelji.

Naj vam bo letošnji božič poln Božje luči, ki sveti v vaša srca iz betlehemskih jaslic in jih ogreva s smislom, pogumom in veseljem.

Čeprav mnogi napovedujejo mrakobno leto 2020, bo z Božjo lučjo, ki razblinja meglo in tali zmrzali našega življenja, tudi to leto lepo in polno blagodati.

Bog naj bo z nami.

P.S.: Druge božično – novoletne poslanice letos javnosti ne bom podal, ker tudi sam moram še priti do Luči.
Na Sveti večer bom samo na FB in internetni strani soboške škofije objavil kratko praznično voščilo.

+Peter, škof

Mogoče vam bo všeč