Nekategorizirano

Sobočanci, Jevšek ma vas rad!

Prav smili se mi soboški rdeči župan Aleksander Jevšek, prvi v prekmurski organizaciji Židanovih reformiranih komunistov, kako natrpan urnik ga čaka do 18. novembra, ko se bo potegoval še za en županski mandat. Naj ga je njegov partijski šef Dejan Židan po dopustu še tako prepričeval, da je njegovo mesto v Ljubljani, kjer ga v Šarčevi vladi čaka mesto policijskega ministra, se je odločil za “njemu ljubo” Soboto.

Za njim so namreč štiri “hudo naporna” leta. Prvi dve leti je porabil za to, da je poskrbel zase in za svoj krog vdanih obrazov levičarskega oblastnega četverčka (SD, SMC, Levica, Desus). Ni tako preprosto ustreči vsem apetitom po poslovodskih in nadzornih funkcijah v občinskih javnih podjetjih in zavodih. Korito pač ni dovolj veliko za vse, ki so se drenjali okoli njega oziroma Jevška. Ampak uspelo mu je! Pri tem je vseskozi našel učinkovito oporo pri svojem direktorju občinske uprave Srečko Đurovu, ki je tudi Židanov kader.

Ta je kadrovske apetite Jevškovih prisklednikov reševal “milom in tudi silom,” če je bilo to potrebno. Spomnil bom na Razvojni center Murska Sobota in PIŠK, kjer je z uspešnim manevrom za direktorico umestil prodajno referentko za komunalne  odpadke. Sta pa si Jevšek in Đurov polomila zobe pri Ivanu Zajcu, danes v.d. direktorju Pomurskih lekarn, ki ga omenjeni dvojec ruši že tri leta. Milijoni evrov nerazporejenega dobička Pomurskih lekarn so ju obsedli, ker sta denar rabila za krpanje Jevškovega sanjskega in megalomanskega  projekta Expo drvarnice na obali Soboškega jezera.

Maginotova obrambna trdnjava pred turisti, ki prihajajo ali bodo prišli v Prekmurje, je doslej namesto načrtovanih 1,7 milijona požrla že 6,4 milijona evrov. Do otvoritve, ki bo prav gotovo v dneh pred lokalnimi volitvami, bo Expano, kakor se imenuje ta betonski kolos, požrl še kar nekaj evrov.

Med drugim je Expano požrl denar, ki ga je nek Loto srečnež namenil za postavitev refletorjev na stadionu NK Mura, ki se je s to sezono vrnil med slovenske prvoligaše. Zdaj jih bodo gradili s proračunskimi evri in prav danes je Aleksander Jevšek opravil veliko in odgovorno delo, da je položil temeljni kamen za bodočo razsvetljavo. Predvidevam, da bo otvoritev še pred lokalnimi volitvami. Otvoritveni urnik bo hudo natrpan, kajti svečano bo potrebno uporabnikom predati kar nekaj krožišč, pa južno obvoznico, ki bi jo lahko za promet sprostili že poleti, vendar so takrat občani na dopustu in komu bo potem Jevšek namenjal sproščujeoče in optimistične besede.

Ah ja, v soboto bo Jevšek pri teniškem centru namenu svečano predal montažno halo s teniškimi igrišči, mimogrede z Andrejo Klepač v paru odigral dvoboj s Krušičem in Keglom, prisluhnil Neishi. V ta projekt je z letošnjega občinskega proračuna padlo 100 evrskih tisočakov, še pred tem je teniški klub na občino neodplačno prenesel zemljišče, na katerem stoji Olajev šotor. Klub seveda vodijo obrazi, ki so blizu Jevšku ali pa on njim.

Na otvoritev čaka tudi prenovljen Trg zmage, aleja Martina Lutra, ki je tudi požrla kak poldrugi milijon evrov. 

In ob vsej tej otvoritveni ihti, Jevškovi pozabljajo na vsakodnevne težave malega človeka. Tako jih več kot leto dni opozarjajo na razpadajoči asfalt in udarne luknje pri stanovanjski soseski na Lendavski cesti, nič drugače ni drugod po stranskih ulicah in pločnikih v mestu.

Že skoraj pol leta v oči bijejo grafitni zmazki SVI PROTI JANŠI na nekaterih stavbah v središču mesta, ki jih do danes Jevškovi komunalci še niso odstranili. 

Res bo naporno, čeprav Jevška navdaja velik optimizem, ker so mu dosedanji koalicijsksi partnerji v mestnem parlamentu, četverček SD, SMC, Levica in Desus bojda že izrekli vso podporo za vnovično kandidaturo. Če Jevšek na županskih potegne “kratko,” boj najbolj razočaran Milan Kučan, ki želi v rdeči Murski Soboti pripraviti gala proslavitev 100 letnice priključitve Prekmurja matici. 

Boris Cipot

Mogoče vam bo všeč