Nekategorizirano

Smrt vaščanov pri gradnji cerkve zaradi subverzivnega delovanja Udbe

Odranci so ena izmed najbolj samosvojih vasi (sedaj občina) v Prekmurju. Župan Ivan Markoja je edini župan, ki je ugovarjal Kučanovem načrtu ustanovitve nove centralno planske tvorbe  Pokrajine Prekmurje (Pomurje). To si je Kučan omislil z pomočjo svojih vernih častilec in oznanilcev.  Za nosilca te “revolucionarne” misli je izbral Dobrovniškega župana Kardinarja. O pomenu nove regije Pomurje pa bo v Beltincih po nastopu Kučanovih kulturnic ob 100 letnci združitve govoril predsednik vlade Šarec. Pomurska pokrajina je tako prvi centralno planski družbeni eksperiment Kučana (oznanil Židan) in njegovih lokalnih Prekmurskih vazalov. Drugi so Nove Pomurske lekarne. 

Kljub bedi in lakoti so Odrančarji v času trdega komunizma in neprestanemu nagajanu UDBE postavili eno najbolj veličastnih cerkva naokrog. Cerkev je živ dokaz žilavosti Odrančarjev in naše vere.

O župniku Lojetu Kozarju se je razpisal portal https://si.aleteia.org. Nekaj dopolnitev rabi članek Aleteie o vzrokih tragedije, ki se je zgodila leta 1966 pri gradnji cerkve. Glej povezavo do članka spodaj.
Uradno je zapisano da se je hitelo z gradnjo, da je bilo premrzlo, torej da je napako naredil izvajalec in župnik Kozar kot “investitor”, ki je preveč hitel.  Druga verzija pravi da se porušila konstrukcija zaradi nespretnega manevriranja z vprego pod samim gradbenim odrom. Na žalost je resnica drugje. Smrt svojih sovaščanov so povzročili posamezniki z usklajenim subverzivnim delovanjem pod nadzorom UDBE. Ti so z dovoljenjem in pod nadzorom UDBE odtujevali (kradli) cement in ostal gradbeni material in tako povzročali preglavice gradbincem in župniku Kozarju. Pričevalci vedo točno kje je ta material končal. (V temeljih katerih stavb v vasi.). UDBA je pred tem prav tako zapovedala izdajo dovoljenje za gradnjo, brez izračunov statike za kupolo. Računali so da se bo kupola zaradi neustrezne statitke podrla – s tem bi preprečili nadalnjo gradnjo. To se je tudi zgodilo. Nesreča je bila tako posledica subverzivnega delovanja komunističnega režima proti krajanom, predvsem pa proti RKC.O prijemih UDBE piše več Lojze Kozar v svoji knjigi “Neuničljivo upanje” 

Na nagrobniku osmih umrlih v tragediji kot opomin preživelim piše “Oni pa so v miru” (namreč vsi, tudi umrli so vedeli, da bo posledica gradnje z mivko in gramozom, brez veziva prej ali slej pomenila smrt.) Božja ljubezen je vezivo, ki sedaj veže potomce tragedije izpred 50 let.         
Danes je občina Odranci je trenutno ena najuspešnejših v Prekmurju v privabljanju tujega privatneg kapitala. Cerkev na vhodu v vas je prepričalo tujega investitorja. Tega je sedajšnji župan Ivan Markoja našel osebno, torej mimo razvojno deklariranih institucij v pokrajini in v državi. Zaradi tega je bila občina in tovarna v privatni lasti večkrat tarča levičarskih obrekovan v režimskih medijih. Razumljivo je ob ponovnem vzponu socializma in lažnega zavzemanja za delavce in dobrega “za vse” s strani Kučana in njegovih prekmurskih rdečih političnih oprod tipa Jevšek, Markoja zastrigel z ušesi. Spomin na tragedijo izpred 52 let je opomin, ki se je globo zaril v dušo Odranec.
 

Kučanova nova rdeče “povezovalna” pokrajina bo male občine pahnila v vazalni odnos do Kučanu naklonjenih občin z rdečimi župani. Denar se bo delil centralno plansko, prav tako se bodo centralno plansko odločalo o projektih in ivesticijah v pokrajini. Zgodbe o uspehu vrste Odranci, torej mimo nadzora kučanistov ne sme biti. Jevškova ultimativna napoved ustanovitve Novih Pomurskih lekarn je del te strategija. V tem smislu je Kučan izbral govorca tudi govorca ob 100 letnici združitve in mu v usta položil “govor” o pokrajinah. Objavljenu v Delu – glej povezavo. “Uvedba pokrajin bi tudi zagotavljala, da bi se javne zadeve opravljale uspešneje, bolj učinkovito, skladneje s specifičnimi okoliščinami posameznih območij in tudi ceneje kot na državni ravni.  Več kot prepričani smo lahko da bodo iz Marjana Šarca na proslavi ob 100 letnici v eter prihajale razne Kučanove intimne opcije pomembne za vso Slovenijo.

Župan Markoja takole odgovarja na stereotipno in od realnostu odtujeno anketo o Prekmurju.  rtvslo.si

Bi ustanovitev Pomurske pokrajine vaši občini koristila?
Ne, saj glede na stopnjo razvitosti našega kraja ne pričakujemo nobenih dodatnih koristi iz poimenovanja pokrajine. To bo politična tvorba po načelu “indijanskih rezervatov” v Ameriki.  

Zakaj se večetnični in multikonfesionalni značaj Prekmurja poudarja kot prednost pokrajine?

Ne vem, kaj kdo s tem misli in v čem bi bila ta prednost. Naša občina leži na takem področju, kjer teh značilnosti ni.  

Viri:

https://si.aleteia.org/2019/ 04/29/lojze-kozar-duhovnik-in- pisatelj/   

https://odranci.zupnija.info/? id_novice=2702 

https://www.rtvslo.si/ prekmurje/zupani-prekmurja/ zupan-obcine-odranci-ne- pricakujemo-dodatnih-koristi- od-poimenovanja-pokrajine/ 480476 

https://www.vestnik.si/ komentar-zaupanje-je-temelj- uspesnega-posla-659534  

Mogoče vam bo všeč