izobraževanjeKulturaLokalnoSlovenijaTurizem

Šmarje pri Jelšah – brezplačno vodenje SKRIVNOST ŠMARSKE POTI TRPLJENJA v soboto 14.8.2021 ob 9 uri

Kalvarija z znamenito romarsko cerkvijo sv. Roka v Šmarju pri Jelšah je eden naših vrhunskih baročnih umetnostnih spomenikov in velja za najobsežnejši kompleks v Sloveniji. Bolj kot kateri koli drug spomenik se približuje ljudskemu čustvovanju in doživljanju poti trpljenja.

Ogledate si lahko 14 kapel križevega pota, opremljenih z bogatim baročnim dekorjem, razporejenih ob cikcakasti poti proti romarski cerkvi sv. Roka. Romarja, popotnika ali turista pot med kapelicami vodi tako, da vedno vidi le svoj naslednji cilj, druga ureditev pa je razporejena zato, da oblikuje nekakšno kuliso, podobno gledališču.

Cerkev sv. Roka je bila grajena postopoma, vendar za leto njenega nastanka štejemo 1646. Ta letnica je zapisana tudi nad vrati v zakristijo, kjer je prav tako zapis, ki utemeljuje gradnjo cerkve. Cerkev sv. Roka je značilna podeželska arhitektura svojega časa. Visoka in ozka okna so po gotsko zašiljena, glede na obdobje gradnje cerkve pa ne bi bilo nič nenavadnega, če bi bila tudi notranjost preprosta, kakor je moč sklepati po zunanjščini masivno grajene stavbe. Toda razlika med zunanjščino in notranjščino vas nikjer ne bo presenetila tako kot prav pri cerkvi sv. Roka.

Vsakič ko se ljudje premaknemo se prestrašimo. Če obstojimo za določen čas, začnemo umirati od dolgega časa. Če se zopet prestavimo malo drugače smo terorizirani. Pokažite mi eno stvar, zaradi katere ljudje ne trpimo? 

Če smo revni trpimo zaradi revščine. 

Če smo bogati trpimo, zaradi visokih dajatev. Če smo neizobraženi, trpimo zaradi tega, 

če pošljemo ljudi v šolo trpljenju ni konca. 

Če smo neporočeni, trpimo. Če smo poročeni… 

Katera je tista ena stvar zaradi katere ljudje ne trpimo?

Zanimivo so avtorji odgovor na to vprašanje predstavili na nekaterih kapelicah precej odkrito, le da tega mnogi ne vidijo.

 

Turistično VODENJE ZA VAS FINANCIRA SLOVENSKA TURISTIČNA ORGANIZACIJA in je brezplačno.

Obisk muzeja je možen po želji z doplačilom.

Vodenje traja 2-3 ure.

Dobimo se vsako soboto ob 9,20 zjutraj, točno pod uro na železniški postaji v Šmarju pri Jelšah. (kopalni vlak iz Ljubljane)

Tisti, ki pridete z osebnim avtomobilom, pa se dobimo pred muzejem ob 9 uri.

Našo pohodniško doživljajsko druženje bomo začeli v Muzeju baroka. Zbirka obsega 43 restavriranih lesenih kipov in dve oljni sliki. Ogledu muzeja sledi še sprehod po Poti trpljenja do cerkve sv. Roka. Božja pot k sv. Roku je ena najlepših v Sloveniji.

Čeprav je bila že precej uničena, so jo pridni šmarčani s pomočjo stroke spravili v red in zdaj nas vabi, da se nam predstavi s svojo lepoto predvsem v ljudskem pojmovanju Kristusovega trpljenja.

Tej zgodbi pa bomo dodali še našo zgodbo o trpljenju in pot bo postala naenkrat bolj živa saj je naš namen vendarle poiskati vsaj eno stvar zaradi katere ljudje danes ne trpimo. Slovenski pesnik in duhovnik Anton Aškerc, ki je služboval v Šmarju si je zastavljal podobna vprašanja, njegov ideal namreč ni bil poveličevanje krščanskega življenja.

Po vrnitvi nazaj v Šmarje priporočamo kosilo. Po kosilu pa lahko izbirate med Sprehodom z Legendami, kjer boste prisluhnili legendam z dvorca Jelše… ali pa podaljšate pot do svetovljanske Rogaške Slatine… ali do Rogatca, kjer si lahko ogledate največji Muzej na prostem na slovenskem.

Več informacij na www.visitsmarje.si

vir: https://visitsmarje.si/destinacije/sv-rok/?portfolioCats=50%2C53%2C51%2C52

mib

 

Mogoče vam bo všeč