sdr_soft
Lokalno

Trajnostna naravnanost v Knežjem mestu: »KolesCE v Celju bo kmalu imelo že 10.000 registriranih uporabnikov«.

Kmalu nove postaje KolesCE in nova kolesa

Sistem KolesCE bo v Celju kmalu imel že 10.000 registriranih uporabnikov. Včeraj je bilo v sistemu 9.724 zabeleženih registracij, tako da pričakujemo, da bomo okroglo številko dosegli predvidoma konec avgusta ali v začetku septembra.

Po statističnih podatkih podjetja Nomago je bilo v juliju 5871 najemov, kar v povprečju znaša 190 na dan. Kar 71 odstotkov uporabnikov je najelo električna kolesa. Povprečen čas najema je bil nadpovprečno visok in je znašal 19 minut, povprečna prevožena razdalja pa je znašala 1,4 kilometra. Med delovnimi dnevi v juliju so uporabniki najraje kolesarili okoli 9. in 16. ure, med vikendi pa okoli 20. ure. Najbolj obiskane postaje so bile Krekov trg, Na zelenici Tuš in Ljubljanska cesta. V juliju so pridobili 373 novih uporabnikov, od tega dobro polovico preko mobilne aplikacije Nextbike.

Projekt Širitev sistema izposoje javnih koles – Bike sharing je eden od ukrepov, ki jih je Mestna občina Celje leta 2017 opredelila v Celostni prometni strategiji. Evropska prometna politika nam nalaga, da vzpostavimo trajnostni prometni sistem, ki bo ustrezal gospodarskim, socialnim in okoljskim potrebam družbe. Da bomo zastavljene cilje dosegli, je nujno potrebno izboljšati pogoje za kolesarjenje. In so bili izboljšani pogoji. Pa ni bila izrečena zadnja beseda po tem vprašanju.

Veliko dela na tem področju je že  bilo narejeno. Trenutno imajo   v Celju 22 postaj in 150 koles za izposojo, od katerih je večina električnih. Po zaključku projekta bodo imeli 34 postaj in 221 koles.

Pa naj kdo reče da to ni uspešen projekt in da ni sprejet. Je odličen projekt, dobro sprejet in ekološko sprejemljiv. Zdrav in spodbuden za občane je pa tisto kar največ šteje.

Da je to normalno in nujno potrebno v današnjem času,  menijo vsi ki so na tem področju najbolj doma. Evropske spodbude in napredno naravnane občine v Sloveniji so že spredaj.  Ostali pa naj sledijo pozitivnim praksam in že videnim dosežkom. Celje   in nekaj občin ki gravitirajo k središču regije so prav takšen primer.

Vane T. Costa

Foto: FotoVane

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno